Hlavní obsah

John zůstane finančně na svém, Bártovi zbyde jen auto

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odcházející ministr vnitra a budoucí místopředseda vlády pro boj s korupcí Radek John (VV) si finančně nijak nepolepší. Od počátku svého vládního angažmá totiž vedle funkce ministra zastával funkci vicepremiéra, přičemž podle zákona o platech ústavních činitelů politikovi náleží sice jeden plat, ale vždy ten vyšší.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda VV Radek John a Vít Bárta

Článek

Neboli John zůstane na svém a jeho hrubý měsíční plat bude nadále 128 900 Kč. K tomu mu zůstanou nezměněné také tzv. paušální náhrady, a to ve výši 17 100 korun hrubého měsíčně.

John bude mít i nadále k dispozici také služební auto s řidičem, které může používat jak k služebním, tak soukromým účelům. Přesedne pouze z policejní audi do superba, který používá Úřad vlády.

John přijde o ochranku

Přijde ovšem o bodyguardy, na které mají z vlády nárok pouze ministři vnitra, zahraničí, obrany a spravedlnosti. Ledaže by se cítil ohrožen, pak by musel o poskytnutí osobní ochrany požádat ministra vnitra. Pouze v jeho kompetenci je poskytnutí tzv. dočasné ochrany osobám, které o to požádají a u kterých hrozí riziko.

Bodyguardy a policejní auto získá nový ministr vnitra Jan Kubice, spolu s měsíčním hrubým platem 106 tisíc korun a náhradami 15 600 Kč.

Klasnová Bártu vozit nemusí

O poznání hůř dopadl odcházející ministr dopravy Vít Bárta (VV). Namísto ministerského platu bude brát jen základní poslanecký plat 55 900 korun hrubého a náhrady pražského poslance na dopravu, stravu a reprezentaci ve výši 29 tisíc hrubého.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta a Kateřina Klasnová (oba VV)

Bárta, toho času bez řidičského průkazu, který dobrovolně odevzdal kvůli chybějící značce na svém maserati, se ale nemusí obávat, že zůstane odkázán na veřejnou dopravu, anebo na řidičské služby své manželky, místopředsedkyně Sněmovny Kateřiny Klasnové. I po ochodu z vlády má tři měsíce nárok na používání služebního auta s řidičem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám