Hlavní obsah

Nečas, John a Drobil v kauze SFŽP volat policii nemuseli, potvrdil Zeman

Právo, Radim Vaculík
Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman definitivně potvrdil březnové rozhodnutí policistů a žalobců z Prahy 1, kterým očistili premiéra Petra Nečase (ODS), ministra vnitra Radka Johna (VV) a bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) od podezření z trestné činnosti v souvislosti s kauzou na Státním fondu životního prostředí (SFŽP).

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem

Článek

Oznámení na tyto politiky a také na šéfa Nečasova kabinetu Lubomíra Poula podal loni v prosinci rakouský podnikatel českého původu Philipp Janýr. Premiér a ministři se podle něj mohli dopustit deliktů neoznámení či nepřekažení trestného činu nebo zneužití pravomoci úřední osoby.

Všichni prý už totiž několik týdnů věděli o možné korupci ve fondu, ale věc neoznámili policii, čímž se prý mohli dopustit zmíněných skutků. Vyšetřovatelé z ústecké pobočky protikorupční policie ale v jednání Nečase a spol. žádný trestný čin nenašli a případ uložili ad acta, což následně pravomocně potvrdilo i zastupitelství v Praze 1.

Vyšetřování Drobila nekončí

„Nejvyšší státní zástupce nařídil provedení kontroly této skončené věci. Tou bylo zjištěno, že orgány činné v trestním řízení správně vyhodnotily okolnosti spočívající v údajném neoznámení trestné činnosti korupčního charakteru a nezjistily v tomto směru trestní odpovědnost dotčených osob,“ řekla v úterý Právu mluvčí nejvyšších žalobců Helena Markusová s tím, že tato část případu je tedy definitivně u konce.

Nejvyšší státní zastupitelství kromě vyřízení jedné záležitosti přistoupilo k dalšímu kroku v objasňování korupční kauzy. Podle serveru Aktuálně.cz nařídil Zemanův úřad žalobcům, aby oficiálně zahájili vyšetřování.

Případ exministra Drobila a další osoby v souvislosti s možnou korupcí a údajnými manipulacemi se zakázkami ve státním fondu, na které před časem upozornil bývalý šéf SFŽP Libor Michálek, nadále prověřuje také protikorupční policie. Michálek si ze schůzek mimo jiné i s Drobilem pořídil nahrávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám