Hlavní obsah

Nečas: Vondrovu rezignaci mám stále k dispozici

Novinky, jim
Aktualizováno

Premiér a šéf ODS Petr Nečas odpověděl v úterý navečer Věcem veřejným na jimi předložené podmínky pro vyslovení důvěry vládě. ODS se podle něj shodla, že nejpozději do konce června musí být připraveny koncepty důchodové a zdravotnické reformy, a s rekonstrukcí kabinetu prý Nečas také ještě neskončil. Rezignaci ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) má stále k dispozici a zváží, zda ji přijme.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, premiér Petr Nečas a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (všichni ODS)

Článek

„Pan Vondra mi opravdu dal svoji funkci k dispozici a já to tak beru. Své rozhodnutí ale napřed sdělím jemu a pak médiím,“ řekl Nečas. Zdůraznil rovněž, že jakékoli další personální změny na ministerských postech nebudou souviset se současnou aférou kolem VV a ABL.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředsedové ODS Pavel Drobil a Alexandr Vondra. První o ministerský post přišel, druhý sedí na vratké židli.

V dalších dnech bude vyhodnocovat činnost a efektivnost svých ministrů, na základě analýzy pak bude postupovat, sdělil novinářům.

Na vnitro měl Nečas šest kandidátů

ODS podle Nečase ocenila, že Radek John (VV) ztratil vliv na ministerstvo vnitra a že Vít Bárta (VV) byl odejit z kabinetu. Proces deabelizace státní správy ale má pokračovat. Nečas řekl, že dosazení nestraníka Jana Kubiceho do čela vnitra bylo jediné řešení. „Pan Jan Kubice byl vybrán ze seznamu, který jsem koaličním partnerům předložil. Bylo na něm šest jmen,“ řekl Nečas. Jeho nominací prý dal jasně najevo, že ODS nešlo o své zájmy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka potvrdil, že senátorský klub ODS schválil postup vyjednavačů při vládní krizi. Za ním šéf ODS Petr Nečas a předseda poslanců ODS Petr Tluchoř

Zachování bývalého člena úzkého managementu ABL Josefa Dobeše v čele resortu školství je podle premiéra výsledkem dohody mezi ODS a TOP 09.

O Dobešovi rozhodnou maturity

„Včera mě pan (předseda TOP 09 Karel) Schwarzenberg požádal, abych návrh na jeho odvolání přehodnotil v zájmu nalezení kompromisu. Setrvání je dílem politického kompromisu. Převážil názor, aby byla zachována kontinuita resortu, kde se chystá zatěžkávací zkouška v podobě státních maturit. Ty ostatně rozhodnou, kdo je kompetentní,“ řekl Nečas.

Foto: Milan Malíček, Právo

Čelní představitelé ODS: Pavel Drobil, Alexandr Vondra, Miroslava Němcová, Petr Nečas, Přemysl Sobotka, Petr Tluchoř a Marek Benda

Věci veřejné nedlouho před tiskovou konferencí ODS stanovily stejné podmínky, co se týče reforem, a zároveň žádaly Nečase, aby vyměnil další ministry na základě presumpce viny, jakou cítily, když přicházeli jejich ministři o funkce. Při eskalaci krize požadovali odchod Vondry, ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). [celá zpráva]

Tluchoř: Ničemu se nebráním

Ke své situaci se vyjádřil také předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, na něhož mají spadeno nejen někteří občanští demokraté, ale i prezident Václav Klaus.

„Poslanecký klub ODS je velmi svobodným klubem, každý se vyjadřuje, jak uzná za vhodné. Nikdy jsem nic nevzkazoval přes média, a doufám, že příště si to v klubu vyříkáme a vyřešíme případným hlasováním. Ničemu se nebráním,“ řekl novinářům Tluchoř.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, za ním jeho místopředseda Marek Benda

Z tajně pořízené nahrávky bývalé šéfky poslaneckého klubu VV Kristýny Kočí vyplynulo, že s Tluchořem pracovala již tři čtvrtě roku na rozkolu ve VV. Kočí se rozpovídala mimo jiné také o tom, že Tluchoř nutil Nečase pod pohrůžkou popravy ze strany regionálních organizací, aby odnesl na Hrad návrhy na odvolání Johna a Dobeše. Podle Kočí se zákulisním hráčům, „Romanům a tak“, hodily předčasné volby. Kočí rovněž mluvila o tom, že už má k dispozici 120 miliónů na novou stranu.

Reklama

Související články

Ministrem vnitra bude Jan Kubice

Ministrem vnitra bude Jan Kubice. Vystřídá předsedu Věcí veřejných Radka Johna. V noci na úterý se na tom podle ČTK dohodly koaliční špičky. John bude...

Výběr článků

Načítám