Hlavní obsah

Tluchořovi už mydlí poslanci ODS schody

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře v nejvyšších patrech české politiky se zdají sečteny. Řada poslanců ODS mu má za zlé, že podle slov příliš mluvné bývalé šéfky klubu VV Kristýny Kočí na skrytém záznamu chystal rozvrat klubu VV. Po zveřejnění to ODS na veřejnosti těžce poškodilo.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř na páteční tiskové konferenci

Článek

Poté, co se prezident Václav Klaus vyjádřil, že za vládní krizí spíše než pronikání bezpečnostní agentury ABL do politiky vidí práci dua Tluchoř–Kočí, začínají poslanci ODS kritizovat svého poslaneckého šéfa veřejně.

Podle informací Práva se někteří poslanci chystají navrhnout, aby byl Tluchoř zbaven funkce předsedy klubu. To by znamenalo politický pád, protože šéf klubu je automaticky členem grémia ODS, aniž by musel podstupovat riskantní volbu na kongresu ODS jako předseda a místopředsedové strany.

Poslance ODS Pavla Béma Tluchoř zklamal. „Naším úkolem je chránit předsedu vlády a nikoli mu řezat větev, na které sedí,“ napsal Právu Bém v SMS. „Z příběhu Tluchoř–Kočí jsem hluboce rozčarován. Je pro mne dalším posunutím české politiky do necivilizovaných a nekultivovaných rozměrů. Je koncentrovanou hloupostí naředěnou pučistickou zákeřností,“ dodal.

Prezident podle svých slov v pondělním MF Dnes nesouhlasí s názorem, že za vládní krizí stojí zveřejněná tři roky stará koncepce tehdy šéfa ABL Víta Bárty, jak se infiltrovat do politiky a tím si posílit ekonomickou moc.

„Nemyslím si, že byl skutečnou příčinou dnešní vládní krize... Zajímavé je, že se mne neptáte, jestli byl příčinou dnešní krize plán dvojice Kočí–Tluchoř (a lidí kolem nich). Zdroj dnešní vládní krize bych já hledal spíše tam,“ uvedl Klaus.

Petr Tluchoř se odstraňuje sám svou obludností. Považujeme jeho chování a jednání za sebezničující.
poslanec ODS Michal Doktor

Podle poslance a šéfa pražské ODS Borise Šťastného budou muset o Tluchořovi po vyřešení vládní krize neprodleně jednat. „Tato záležitost je natolik závažná pro vnitřní fungování ODS, že není možné se jí v budoucnu nezabývat, ale v této chvíli pro ODS i pro tuto zemi je podstatnější najít dohodu o pokračování koaličního projektu,“ řekl Právu Šťastný.

„Dojem je žalostný“

Také poslanec Aleš Rádl počítá s tím, že v dohledné době budou Tluchořovu aféru řešit. „Je nepochybné, že kolega Tluchoř byl se slečnou Kočí v daleko intenzivnějším (politickém) kontaktu, než kdokoli jiný z poslanců ODS. A je jasné, že neinstitucionální spolupráce s VV a její nahrazení vybranou individuální spoluprací by patrně bylo pro někoho výhodné, a že předseda vlády by to určitě nebyl,“ sdělil Právu v SMS Rádl.

S Tluchořovou rolí není spokojený ani poslanec ODS Jan Bauer. „Na vedení klubu jsem jasně sdělil, že si o celé kauze myslím své. Vysvětlovat nic nechci. Zajímají mě výsledky a celkový dojem a ten je žalostný,“ uvedl Bauer.

Proti Tluchořovi vystupuje již několik dní poslanec ODS Michal Doktor. „Petr Tluchoř se odstraňuje sám svou obludností. Považujeme jeho chování a jednání za sebezničující. Chtě nechtě se mi vrací kauzy odposlechů a nahrávek, týkající se Vlastimila Tlustého, poslance Moravy, v nichž Tluchoř pokaždé sehrál nikoli nevýznamnou roli,“ řekl Doktor Právu.

Tluchoř si uškodil i tím, že za zády Petru Nečasovi v pátek ostře vystoupil proti Radku Johnovi kvůli údajnému zneužívání policie ke sledování poslanců. Veřejně to prohlásil právě v době, kdy se ladily postoje všech tří stran k osudu koalice. Nečas pak vášně tlumil slovy, že snad šlo o akci „iniciativního blba“ v policii.

V opačném táboře, který nesouhlasí s prezidentem, je středočeský poslanec ODS Marek Šnajdr. „Máme dva typy politiků. Ty, co jasně vidí příčinu dnešní krize, kterou je prorůstání a uplatňování estébáckých praktik ve státní správě a v politice, a ty, kteří se upínají ke kouřové cloně fiktivních teorií,“ uvedl Šnajdr s tím, že patří do první skupiny.

Premiér a šéf ODS Petr Nečas řekl, že Klausovy názory uznává, ale teď s ním nemůže souhlasit. „Základní problém je v tom, že jsou tady závažné indicie, že soukromá bezpečnostní firma chtěla získat vliv v politice, tam je jádro problému,“ uvedl Nečas.

Anketa

Měl by Petr Tluchoř odejít z politiky
ano, v každém případě
93,6 %
jen pokud se prokáže, že chystal rozvrat ve VV
4,2 %
ne
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18125 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám