Hlavní obsah

Koalice na dalším večerním jednání hledala cestu z krize

– Praha • Aktualizováno

Představitelé tří koaličních stran se v pondělí v sedm hodin večer sešli k dalšímu jednání k řešení vládní krize. Podobných jednání už bylo několik, zatím vždy skončila bez výsledku. To pondělní se výrazně protahuje. Před půl dvanáctou vyšel z Kramářovy vily Miroslav Kalousek (TOP 09) a řekl, že dokud je naděje, má smysl jednat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta s Kateřinou Klasnovou (oba VV) přicházejí na jednání koaličních špiček

Článek

Podle informací Práva nedošlo ani po čtyřech hodinách na jednání k žádnému průlomu a lídři koalice se shodli pouze na tom, že budou pokračovat v jednání. Koalice se sice shoduje, že chce v současném projektu vládnutí ODS, TOP 09 a Věcí veřejných pokračovat, ohledně odvolávání jednotlivých ministrů ale vede spory.

"Dokud je naděje, aby bylo naplněno vládní prohlášení, tak do té doby má cenu, aby jednání pokračovala," uvedl Kalousek a doplnil, že podle něj se mohlo skončit už před desátou večer.

Glosoval, že ze schůzky by se mohly natočit dva pořady: Nejslabší, máte Babáka a Na vlastní Kočí. Narážel tak na poslance VV Michala Babáka a bývalou šéfku klubu VV Kristýnu Kočí.

Koalice řeší vnitro

Představitelé koaličních stran řeší především výměny na ministerstvech a obsazení postu ministra vnitra.

Jednou z hlavních variant byl návrh ODS, že post ministra vnitra obsadí nestraník a Radek John (VV) dostane ve vládě jinou roli.

"Bude to ještě asi na dlouho," sdělila během večera Právu Kateřina Klasnová, která se setkání účastní za Věci veřejné.

Otázka vnitra

Premiér Petr Nečas navrhl odvolání ministra školství Josefa Dobeše a především ministra vnitra Radka Johna. Podle něj by tento resort neměl straně vůbec zůstat.

Věci veřejné jsou ochotny na odchod svých ministrů přistoupit, chtějí ale, aby odešel i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Místopředsedkyně strany Karolína Peake naznačila, že strana je ochotna Johna na tomto ministerstvu obětovat, chce ale, aby měl roli odpovídající předsedovi koaliční strany. Jednou z variant je to, že by John  byl vicepremiérem a na starosti by měl boj s korupcí. VV ale odmítají, aby měl předseda jen trafiku bez vlivu.

Před Kramářovou vilou se sešlo asi deset demonstrantů, kteří požadovali nové volby. Po začátku jednání odešli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Symbolický hlouček sympatizantů Jany Bobošíkové protestoval před Kramářovou vilou a vítal s požadavkem demise vlády a vypsaní předčasných voleb účastníky jednání zástupců vládní koalice.

Strany jednaly o východisku z krize už několikrát. Naposledy ve čtvrtek. To se dohodly, že proberou možnosti řešení jednotlivě a opět se sejdou až v pondělí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám