Hlavní obsah

Katolíci neuspěli u soudu v boji proti sexuální výchově

– Brno
Právo, Petr Kozelka

U Nejvyššího správního soudu (NSS) se snažila skupina 11 lidí římskokatolického vyznání vyhrát boj proti plánované sexuální výchově ve školách. Napadli proto takzvané doporučení ministerstva školství k realizaci sexuální výchovy a rámcový vzdělávací program v oboru etická výchova. NSS ale jejich návrhu nevyhověl s tím, že rušení těchto dokumentů není v jeho pravomoci. Verdikt v pondělí zveřejnil v internetové databázi.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle nespokojenců, kterým se nezamlouval plán ministerstva například na poučení o antikoncepci, by se děti měly o sexu dozvědět výhradně doma.

„Navrhovatelé jsou hluboce přesvědčeni, že jejich právem a právem jejich dětí je, aby témata jako příprava na sexuální život, sexuální identita apod. byla plně a výlučně vyhrazena rodičům nezletilých dětí. Pouze navrhovatelé jsou oprávněni rozhodnout o tom, jakým způsobem a v jaké době budou s těmito nesmírně citlivými a závažnými tématy jejich nezletilé děti obeznámeny,“ odůvodnili svůj návrh.

NSS ale jejich argumentaci nepřisvědčil. „Filosofických či náboženských hodnot se ve větší či menší míře dotýká celá řada vyučovaných témat a zpravidla není možné čistě z tohoto důvodu je zcela vylučovat z obsahu vzdělání,“ napsali soudci v čele s Lenkou Kaniovou.

Jedním dechem ale doplnili, že do budoucna zřejmě české soudy podobné spory čekají, ty už se ale budou týkat praxe, tedy konkrétního vyučování na té či oné škole.

Reklama

Výběr článků

Načítám