Hlavní obsah

Levice by ovládla Sněmovnu, podle průzkumu by měla 120 křesel

Novinky, jas

Pokud by se v dubnu konaly volby do Sněmovny, měla by levice ústavní dvoutřetinovou většinu křesel. Nejvíce mandátů, 92, by podle volebního modelu společnosti STEM získala ČSSD. Za ní by následovali občanští demokraté s 46 poslanci. Komunisté se posunuli na třetí místo s 28 mandáty, TOP 09 by měla 27 poslanců. VV by měly pouze sedm mandátů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zatímco zisk vítězné ČSSD již tři měsíce zvolna roste, strany vládní koalice vytrvale ztrácejí. Pro TOP 09 a VV jsou dubnové údaje nejhorším výsledkem od loňských květnových voleb.

Sociální demokraté posilují v posledních měsících jen mírně, "v situaci, kdy vládní strany ztrácejí, to ovšem ve volebním modelu znamená výrazný zisk mandátů," připomíná agentura.

Podle rozložení stranických preferencí, které ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, tj. včetně nerozhodnutých a lidí, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat preferenci žádné strany či otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu, by ČSSD získala 29 procent hlasů. ODS by obdržela 14 procent hlasů a KSČM s TOP 09 shodně 9,9 procenta. VV by podpořilo 5,5 procenta dotázaných.

Vývoj počtu mandátů podle volebního modelu STEM
květen 2010březen 2011duben 2011
ČSSD568392
ODS534946
TOP 09412927
KSČM262828
VV24117
Zdroj: STEM

Průzkum byl prováděn od 31. března do 8. dubna, tedy ještě před tím, než naplno propukla aféra kolem VV a vládní krize. Pokles vládních stran je i tak výrazný. Šetření se zúčastnilo 1286 respondentů.

Ochotu přijít k volbám vyjádřilo 52 procent lidí, což je o čtyři procentní body méně než v březnu. tento pokles podle agentury "zračí otrávenost a rozčarování naší veřejnosti". Při posledních volbách byla účast téměř 63 procent.

Žádná z dalších stran se podle průzkumu neblíží pětiprocentní hranici nutné pro vstup do Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám