Hlavní obsah

Grázlové, maskot ABL nebo Klaun. Politika přináší nové výrazy

Právo, rsk, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neschopní amatéři, všehoschopní grázlové, maskot ABL, John jako klaun, delangerizace vnitra, Bártovi pochopové. To všechno jsou výrazy, které během vládní krize – kromě peprných výrazů exšéfky poslanců VV Kristýny Kočí na skryté nahrávce – „obohacují“ veřejnou diskusi a slovník českých politiků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kristýna Kočí

Článek

„Schopní jsou vytlačováni, dehonestováni, zesměšňováni nebo se jim připomene minulost. Místo nich nastupují neschopní amatéři, nebo všehoschopní grázlové,“ uvedl v neděli v ČT šéf komunistů Vojtěch Filip, který zdůraznil, že se česká demokracie nesmí stát fasádou v zájmech ekonomických skupin.

„Ať Kočí skončí!“

„Jestli Kristýna Kočí řekne, že to, co říkala na nahrávce, je záměrná lež, ať odstoupí z mandátu. Ať nedělá politiku. Lidem lže a otevřeně se přiznává k tomu. Copak je to normální?“ rozohnil se.

Také šéfka Sněmovny Miroslava Němcová, o které Kočí na nahrávkách mluvila jako o své „Mirce“, si nemyslí, že by šestadvacetiletá nezařazená poslankyně měla zůstat v parlamentu.

„Pokud se sama mandátu nevzdá, tak neexistuje nástroj, jak ji k tomu přimět. Ukažte mi jednoho člověka v ČR, který řekne: slyšel jsem, jak někdo mluví jako dlaždič, kdo používá výrazy, které vůbec nepatří do slušné společnosti, kdo si vymýšlí od A do Z, a chci, aby mě zastupoval. Nenajdete takového. Myslím si, že takoví poslanci nemají být poslanci,“ řekla.

Hydra a chapadla

V neděli svou rétorikou přispěl i exministr vnitra Ivan Langer. Středem jeho pozornosti se stal také šéf VV Radek John, který vnitru podle něj vůbec nerozumí a způsobil prý největší rozvrat na ministerstvu od roku 1989.

„Radek John přišel na vnitro jako klaun nebo symbol pana Bárty. Myslím si, že John je koneckonců rád, když tam odtud uteče. Každá další minuta setrvání Johna je pro ten resort devastující,“ řekl v ČT.

Langer mluvil o ABL také jako o „Bártových pochopech“. „Někteří z nás, kteří jsou zběhlí v bezpečnostní problematice, upozorňovali na rizika této agentury, jejích lidí, strategie ovládnout ministerstvo vnitra a policii. Z velké části se jim to podařilo. Teprve nyní se ukázalo, jaká je to hydra, jaká je to chobotnice a kam se se svými chapadly dostala,“ podotkl.

Langer se také navezl do rétoriky VV. „Jsem dalek té xenofobie, kterou do politiky přinesla dceřiná firma společnosti ABL s názvem Věci veřejné v podobě tzv. delangerizace policie,“ dodal.

Exministr vnitra za ČSSD František Bublan se zase obává, že nestranický ministr by mohl být loutkou, přičemž je otázka, kdo by byl loutkoherec, „kdo by tuto osobu řídil a jak dalece by byla tato osoba zdatná odolávat tlakům té či oné strany“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám