Hlavní obsah

Školky v Česku praskají ve švech, nestačí babyboomu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet dětí ve školkách vzrostl od roku 2003 o 15 procent, nejpřecpanější jsou mateřinky v Praze, středních Čechách a Královéhradeckém kraji. Vyplývá to ze statistik Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV). Ačkoliv se města snaží dříve zrušené školky obnovovat, kapacity současnému babyboomu nestačí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

V hlavním městě se tak třeba nedostanou do školky děti, jejichž rodič je doma s mladším potomkem.

Zatímco před sedmi lety navštěvovalo školky 286 000 dětí, nyní je to téměř 329 000. V Praze a Královéhradeckém kraji jsou předškolní zařízení naplněná na 94 procent, ve středních Čechách je to pak skoro 97 procent.

"Republiková naplněnost je okolo 91,5 procenta, což je rovněž hodně," konstatovala Bohumila Beranová z ústavu. Kvůli malé kapacitě se často do školek nedostanou ani děti, jejichž rodiče žijí a pracují v dané obci, přednost dostávají jen děti rok před nástupem do základní školy.

To je případ i tříleté Jožky, která nebyla při letošních zápisech přijata do školky na Praze 4. Důvodem bylo podle rodičů to, že matka holčičky je na rodičovské dovolené s mladším synem, a o Jožku se tak může starat doma. "Budeme si podávat odvolání, snad to vyjde" doufají rodiče.

Dětí stále přibývá

Na to, že praxe, kdy školky odmítají děti, jejichž rodič je doma s mladším sourozencem, je nevhodná, upozorňoval v minulosti ombudsman Pavel Varvařovský. "Vzhledem k tomu, že školka není poskytovatel pečovatelské služby, ale vzdělávací zařízení, uplatnění tohoto kritéria znamená znesnadnit nebo znemožnit dítěti přístup ke vzdělání. Neposuzují se přitom potřeby dítěte, ale jeho rodičů a role školky se zužuje na pouhé hlídání," uvedl před časem.

Pražské městské části každoročně investují do oprav a staveb nových školek desítky milionů korun. Novou školku chce postavit radnice šesté městské části na Bílé hoře. Stát bude 51 miliónů korun a dokončena by měla být v létě tak, aby v září mohly děti přijít k zápisu. Jižní Město za rekonstrukci mateřské školy Modletická zaplatí 20 miliónů, v Praze 12 plánují za stejnou částku opravit školky Oáza a Karasova. Žižkovská radnice chystá za 15 miliónů rekonstrukci a zateplení mateřské školy Jeseniova.

"Když jsme vyřadili děti, které tu nemají trvalé bydliště a kterým nebyly tři roky, měli jsme loni jen malý převis poptávky. Dětí ale přibývá, každé místo se proto hodí," poznamenal mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka. Místní radnice chce v létě otevřít dvě nové třídy ve školce Husníkova v Nových Butovicích a ve Vlachově ve Stodůlkách. Jednat chce také o přeměně budovy bývalých jeslí na mateřinku. V objektu, který na městskou část převedl stát, nyní sídlí Univerzita Karlova.

Velký převis poptávky je v okrajových částech Prahy, kam se hlásí i děti z příměstských satelitů. Rodiče mohou dát dítě také do soukromých školek, ty jsou ale několikanásobně dražší než veřejná zařízení. Zatímco ve školce zřizované městem či městskými částmi se platí měsíčně za školné a stravování kolem 1200 korun, soukromá péče může přijít i na 14 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám