Hlavní obsah

Bárta se může vrátit, až když se očistí, řekl Benda

Praha

Politická strana Věci veřejné by se měla oddělit od bezpečnostní firmy ABL, řekl v neděli v Partii TV Prima místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Na adresu svého partnera v diskusi, ministra dopravy v demisi Víta Bárty (VV), poznamenal, že se může do politiky vrátit v případě, že se očistí od obvinění z uplácení.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda (vlevo) a neformální lídr Věcí veřejných Vít Bárta (vpravo) v TV Prima

Článek

„Pokud se dokáže pan Bárta naprosto odtrhnout od ABL, tak se může do vrcholné politiky vrátit,“ řekl Benda, který odchod Bárty srovnal s loňskou demisí svého stranického kolegy a ministra životního prostředí Pavla Drobila. „Pavel Drobil druhý den složil funkci,“ připomněl, i když i Bárta dal svoji funkci k dispozici v momentě, kdy ho jeho kolegové Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí obvinili, že je uplácel.

Bárta s Bendou demonstrovali rozpor mezi oběma vládními stranami. Podle Bárty je podstatou sporů z posledních dní skutečnost, že část poslaneckého klubu Věcí veřejných připravovala převrat za podpory ODS. Benda zase spatřuje jádro sporu v „podnikatelském záměru ABL", již Bárta donedávna vlastnil.

Bárta volá po důkazech

V té souvislosti ubezpečil, že Petr Tluchoř je šéfem poslanců ODS, a nikoliv nového klubu přeběhlíků, jak ironicky naznačil Bárta. Tluchoře označila na zveřejněné nahrávce Kristýna Kočí za organizátora puče uvnitř Věcí veřejných.

K poznámce o "podnikatelskému záměru ABL prostřednictvím politické strany" Bárta poznamenal: "Kde jsou důkazy, že to je realita?" Dodal, že obvinění jsou vznášena na základě "novinových článků".

Bárta také odmítl požadavek ODS, aby z vlády odešli lidé v minulosti spojení s ABL, a aby post ministra vnitra opustil také předseda VV Radek John. Tlak na odchod Johna označil za "vrchol", protože John v ABL nikdy nepůsobil. Oba diskutéři nicméně potvrdili, že mezi ODS a VV nadále panuje vůle konflikt vyřešit dohodou, aby mohly být provedeny reformy zdravotnictví a důchodů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám