Hlavní obsah

Liberec je bez primátora, zastupitelé odvolali Jana Korytáře

Právo, Barbora Silná
Liberec

Šestadvaceti z celkového počtu devětatřiceti hlasů odvolali v sobotu liberečtí městští zastupitelé na svém mimořádném zasedání primátora Jana Korytáře z vítězného uskupení Změna pro Liberec (ZL). Dvaadvaceti hlasy pak odvolali jeho kolegu, ekonomického náměstka Jaromíra Baxu, a třiadvaceti hlasy radní Květoslavu Morávkovou.

Foto: Barbora Silná, Právo

Jan Korytář vhazuje lístek do urny při hlasování o svém odvolání.

Článek

Důvody pro odvolání, které navrhli tři koaliční partneři ZL – sociální demokraté, Liberec občanům (LO) a dva členové Unie pro sport a zdraví (USZ), byly dlouhodobé komunikační spory v koalici, které se prohloubily ještě v průběhu uplynulých dvou týdnů, kdy Změna svolávala Liberci demonstrace na podporu Korytáře a veřejná slyšení.

Spory se vyhrotily i vzájemnými osobními útoky, hrozbami podávání trestních oznámení a vzájemným osočováním.

Foto: Barbora Silná, Právo

Jan Korytář (vlevo), Květoslava Morávková a Jaromír Baxa si vyslechli verdikt zastupitelů o svém odvolání.

„Nechci primátora Korytáře jednoduše proto, že při posledním řádném jednání zastupitelstva porušil v devíti bodech zákon o obcích. Primátor není diktátor, nerozhoduje sám, opírá se o radní a zastupitele, a pokud to tak není, nemůže být primátorem,“ řekl zastupitel LO Ladislav Dušek.

Za svůj postoj sklidil nadávky z řad některých občanů z auditoria. Právě sobotní jednání provázely bouřlivé verbální projevy příznivců Změny. Jeden z aktivistů Jaroslav Hardulák novinářům sdělil, že petici na podporu Korytářovy Změny podepsalo na čtyři a půl tisíce občanů. Mnozí přišli do zasedací místnosti zastupitelstva s transparenty anebo provolávali hanlivá hesla.

Foto: Barbora Silná, Právo

Na jednání zastupitelstva se dostavilo množství Korytářových příznivců.

„Bojovali jsme proti korupční klientelistické chobotnici, která v Liberci vládla,“ řekl ve svém projevu před odvoláním Korytář. Podle něho a jeho kolegů musel z funkce odejít kvůli boji s korupcí, podnikatelskými strukturami v Liberci a zrušením výběrových řízení na dostavbu libereckého plaveckého bazénu a přestavbu historické budovy lázní na moderní galerii v celkové hodnotě obou projektů za 400 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám