Hlavní obsah

Schwarzenberg: Dokud mi nikdo neplive do polévky, jsem ochoten sedět u stolu i s VV

Novinky, jim

Předseda TOP 09 a šéf diplomacie Karel Schwarzenberg vysvětloval v pátek novinářům, že projekt společné vlády stávající koalice je stále smysluplný. Podle něj by předčasné volby zřejmě vyhrála ČSSD, a poté by zmizela vůle dotáhnout do konce reformy financí, které měly být provedeny před deseti lety. Krize prý vyvstala z groteskních událostí a pro něj osobně nebude problém sedět u stolu nadále s kýmkoli, „dokud mu nezačne plivat do polévky“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

„Chápu pana (předsedu ČSSD Bohuslava) Sobotku, že by si teď chtěl převzít vládu, a že by chtěl volby. Podle toho, jak teď vypadáme, by je asi vyhrál,“ řekl Schwarzenberg.

Návrh, že by ČSSD podpořila vládu ODS a TOP 09 do předčasných voleb, se mu ale nezamlouvá. „Kdyby se vláda udělala z opoziční smlouvy, tak bych jim popřál spoustu štěstí, ale my bychom u toho nebyli,“ poznamenal.

Novinářům vysvětlil, že si je vědom, že vláda momentálně nepůsobí „zrovna výtečným dojmem“, ale podle něj je hlavním problémem ČR neutěšený stav financí a kvůli tomu je nutno provést reformy, které měly prý být provedeny již před deseti lety.

„Kdyby již byly hotové, hned bych opustil vládu a nazdar,“ poznamenal šéf TOP 09 s tím, že má obavy, že by po volbách vznikla většina ochotná k daným reformám.

Že je to teď celé ohroženo událostmi poněkud groteskního řádu, jej jiná věc.
Karel Schwarzenberg

Vyzdvihl ale také jiné kroky současné vlády, které pokládá za rozumné, například v rámci důchodové reformy, zdravotnictví, obrany nebo zahraničí. „To se mi zdálo velmi rozumné. Že je to teď celé ohroženo událostmi poněkud groteskního řádu, jej jiná věc,“ řekl Schwarzenberg.

Na otázku, zda je ještě ochoten sednout si po všech skandálech z poslední doby ke stolu s Věcmi veřejnými, odpověděl Schwarzenberg smířlivě: „Ale jo, dokud mi nikdo neplive do polévky, tak jsem ochoten sedět u stolu s kýmkoli.“

Na další dotaz, zda mu skutečně nikdo do polévky neplive, Schwarzenberg pouze odvětil, že koaliční strany dělají často těžkosti, ale tak už to v politice bývá, a že jemu se do diplomacie nemíchají.

Nezávislého odborníka na vnitro nezná

K nastávajícím jednáním trojkoalice je Schwarzenberg optimistický, pro rozumnou dohodu podle něj prostor existuje. Skeptičtější byl ovšem k návrhu ODS, aby vnitro vedl nezávislý odborník: „Nezávislého odborníka, který by měl dostatečnou váhu, aby to ministerstvo odpovědně vedl, v tuto dobu ani nevidím.“

Krize bude potřebovat ještě čas, podotkl šéf diplomacie s tím, že i jinde ve světě, například v Itálii, Francii nebo Portugalsku, se vládní krize vlekly dlouhé týdny, přičemž prý nemá iluze, že by Češi byli v tomto ohledu chytřejší a rychlejší. „Ale je třeba říci, že voda z vodovodů teče, je jaro, přichází léto, to všechno nezáleží na tom, jestli vláda je nebo ne. Základní funkce státu jsou zajištěny,“ uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám