Hlavní obsah

ČSSD odmítá podporovat menšinovou vládu ODS a TOP 09

Právo, Jiří Ovčáček

Opoziční ČSSD vyslala v pátek jednoznačný signál, že odmítá podporovat menšinovou vládu ODS a TOP 09. Jako východisko z politické krize takové řešení navrhl místopředseda občanských demokratů Pavel Blažek. Podle místopředsedkyně soc. dem. Marie Benešové odpovídá Blažkův nápad přáním podnikatelů volajících po zavedených politických stranách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně, uprostřed šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka

Článek

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka v pátek po jednání s prezidentem Václavem Klausem na dotaz, zda by přicházela v úvahu podpora pravicové vlády, uvedl, že pro jeho stranu je nyní důležité hlasování o nedůvěře, které projasní situaci. Pokud bude toto hlasování úspěšné, prioritou jsou nové volby.

„V tomto složení Poslanecké sněmovny podle našeho názoru není možné sestavit nějakou novou smysluplnou vládu. Jsou tam politické strany, které se výrazným způsobem zdiskreditovaly, jako jsou třeba VV. ODS a TOP 09 mají program který je pro soc. dem. naprosto nepřijatelný,“ prohlásil Sobotka.

Hašek: Nepřipadá v úvahu

První místopředseda ČSSD Michal Hašek jakékoliv jednání o podpoře vlády ODS a TOP 09 razantně odmítl. "Žádné vládní dobrodružství ČSSD nepřipadá v úvahu,“ sdělil Hašek Právu s tím, že jeho strana je připravena rokovat o nových volbách.

„Po devíti měsících vlády korupčních afér, tupých účetních škrtů a mystifikace není pro ČSSD myslitelné jednat s ODS a TOP 09 o jakékoliv formě podpory i tolerance pravicového kabinetu,“ zdůraznil druhý muž ČSSD.

Podle místopředsedy soc. dem. Zdeňka Škromacha není možné, aby jeho strana přebírala zodpovědnost za pokračování kabinetu. „Není důvod, aby soc. dem. přebírala odpovědnost za pokračování této vlády,“ řekl k Blažkově návrhu.

Odpovídá to asi přáním podnikatelů, kteří hovoří podobně. Přejí si tradiční zavedené demokratické politické strany.
Marie Benešová

Proti variantě podpořit menšinovou vládu ODS a TOP 09 se vyslovil i jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). „Jakýkoliv pokus legitimizovat počínání pravicové vlády, její asociální reformy a přenášení zátěže na střední vrstvy angažováním ČSSD ve vyjednávání je pokus směšný a dle mého názoru nepřijatelný,“ sdělil hejtman.

Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová poznamenala, že se dalo očekávat, že z Blažkových úst návrh zazní. „Odpovídá to asi přáním podnikatelů, kteří hovoří podobně. Přejí si tradiční zavedené demokratické politické strany,“ podotkla Benešová.

Očekává, že se na téma podpory menšinové vlády ODS a TOP 09 povede debata na pátečním jednání stranického předsednictva a v sobotu na ústředním výkonném výboru. Benešová si ale neumí představit, že by došlo k dohodě na takovém řešení. „ČSSD nemá zapotřebí se dnes ušpinit,“ poznamenala.

Paroubek a Rath jsou pro

V rámci sociální demokracie tak veřejně hájí variantu podpory pravicové vlády pouze bývalý předseda strany Jiří Paroubek. „Doporučil bych, aby ČSSD umožnila existenci vlády očištěné od VV, protože VV se nyní neumí očistit od ABL,“ prohlásil ve středu poslanec Paroubek.

Vyjednávání o podpoře menšinové vlády ODS a TOP 09 ovšem připouští také středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Podle jeho názoru je to možné, pokud by šlo o dočasný kabinet do předčasných voleb uspořádaných na podzim příštího roku. „Tento způsob jednání je vhodný jen v případě, že se bude jednat o vládě do předčasných voleb nejlépe s krajskými příští rok,“ uvedl Rath pro Právo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám