Hlavní obsah

John zneužívá policii ke sledování politiků, kontruje Tluchoř

Novinky, alt
Praha
Aktualizováno

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř v pátek obvinil ministra vnitra Radka Johna (VV), že zneužívá policii ke sledování politiků. Naznačil mu to prý sám John na jednání koalice.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř na páteční tiskové konferenci

Článek

Jeho podezření se týká faktu, že John měl informace o schůzkách Tluchoře s bývalou šéfkou poslaneckého klubu VV Kristýnou Kočí. Na jednání K12 John prý připustil, že informace o schůzce získal od policisty.

Podle Tluchoře je jasné, že tím došlo k porušení zákona. Buď k neoprávněnému nakládání s osobními údaji, zneužití pravomoci úřední osoby, nebo porušení tajemství dopravovaných zpráv.

John ve čtvrtečním rozhovoru pro Právo řekl, že před schůzkami Kočí s Tluchořem ho varoval někdo v e-mailu. Měl informace o tom, kdy a kde se schůzka koná. [celá zpráva]

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř na páteční tiskové konferenci

Tluchoř uvedl, že mu John ve středu řekl, že tyto informace má od policie. Tluchoř připomněl, že ochranná služba policie hlídá prostory Poslanecké sněmovny, v nichž se schůzky politiků konaly.

John: Byl to e-mail od pobouřeného občana

Radek John v České televizi po Tluchořově oznámení řekl, že mail mu opravdu poslal policista, který pracuje ve Sněmovně a schůzek si všiml. "Psal mi to jako pobouřený občan," řekl John. Doplnil, že to byl jeden z mnoha mailů, které dostává a které si normálně přečetl.

"Klaus by měl Johna co nejrychleji odvolat"

Tluchoř v pátečním prohlášení vyzval prezidenta Václava Klause, aby co nejrychleji reagoval na návrhy premiéra Petra Nečase a odvolal z funkce alespoň ministra vnitra Radka Johna (VV).

Jeho působení v resortu prý ohrožuje stabilitu země.

Podle nahrávek schůzek Kristýny Kočí s regionálními politiky VV měl mít Tluchoř podíl na puči ve Věcech veřejných. Ten to odmítl s tím, že před devíti měsíci nemohl připravovat puč v klubu, který tehdy neexistoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám