Hlavní obsah

Sobotka nechce sestavovat vládu, preferuje nové volby

Právo, Novinky, jov, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus přijal v pátek na Pražském hradě předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Ten hlavu státu informoval o záměru vyvolat hlasování o nedůvěře vládě premiéra Petra Nečase (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou

Článek

Sobotka řekl, že vládní koalice ztratila morální právo vést zemi. Pravice podle něj selhala. Pro ČSSD není podle jejího lídra prioritou sestavit vládu, nýbrž uspořádat nové volby. Za současné situace není možné sestavit smysluplný kabinet, soudí Sobotka.

Klaus podle informací České televize lídrům vládních stran ve čtvrtek řekl, že pokud by se koalice nedomluvila, dostal by šanci sestavit vládu lídr nejsilnější strany, tedy Sobotka. [celá zpráva]

Sobotka uvedl, že o schůzku s hlavou státu požádal již ve čtvrtek. Lídr ČSSD předpokládá, že mimořádná schůze Sněmovny s hlasováním o nedůvěře vládě by se pak konala po Velikonocích. Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že vláda by o vyslovení důvěry sama požádala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou

Prezident vstoupil do hry

Prezident v minulých dnech vstoupil do řešení vládní krize. Odmítl přijmout demisi ministra dopravy Víta Bárty (VV) a vyhovět návrhům na odvolání ministrů vnitra a dopravy Radka Johna a Josefa Dobeše (oba VV). Politikům vzkázal, že dříve než začne odvolávat ministry, chce znát plán dalšího postupu. [celá zpráva]

Po zveřejnění tajné nahrávky poslankyně Kristýny Kočí prezident svolal na Hrad předsedy koaličních stran s tím, že události podle jeho názoru přesáhly tolerovatelnou hranici a pohár jeho trpělivosti přetekl.

"Jako prezident republiky nemohu těmto pokusům o rozvrat české politiky dále pasivně přihlížet," komentoval důvody svolání jednání Klaus. Po schůzce uvedl, že jej předsedové ujistili o ochotě pokračovat v koaliční spolupráci.

Reklama

Výběr článků

Načítám