Hlavní obsah

Havel se distancoval od Kočí, vládní krizí je znechucen

Právo, dan,rsk
Praha
Aktualizováno

Exprezident Václav Havel se měl postavit za poslankyni Kristýnu Kočí, alespoň ta to tvrdí na zveřejněné nahrávce, na které přiznává, že chystala společně s šéfem klubu ODS Petrem Tluchořem puč proti VV. Havel to ústy své tajemnice Sabiny Tančevové odmítá.

Foto: Stanislav Peška , ČTK

Exprezident Václav Havel

Článek

Václav Havel Kristýnu Kočí osobně nezná a nikdy se s ní nesetkal. Současné politické dění sleduje a je z něj znechucen. Je šokován, že by měl být do něj i on zaplétán,“ řekla Právu Tančevová.

Havel se po zánětu dýchacích cest zotavuje na venkově, rekonvalescenci má plánovanou na celý duben, uvedla ČTK.

Hrad nechce Kočí komentovat

Kočí na schůzce s bývalými kolegy, na které zcela otevřeně mluví o pozadí současné vládní krize, hovoří i o současném prezidentovi Václavu Klausovi.

„Ten je jedinej jako nebezpečnej. Akorát, že řekněme, že my a už se to blíží, on se taky posere při tom nárůstu těch informací. V tý společnosti se to posouvá, takže on si toho moc nedovolí, navíc podle všeho se chystá za mne postavit Havel. ... Už pro tu náladu v té společnosti,“ uvedla Kočí.

Prezident Václav Klaus nechtěl slova Kočí komentovat. Hradní vicekancléř Petr Hájek pak pouze pro Právo poznamenal: „K tomu se vůbec nechci vyjadřovat. Člověk se tím jen zašpiní. Jak jsem to ale pochopil, tak to zdaleka ještě nejsou všechny věci, které jdou ven, ale že se snad něco chystá i na pondělí."

Na nahrávce hovoří Kristýna Kočí o plánu vytvořit vládu bez VV, založenou na poslancích, kteří nejmenší parlamentní stranu opustí. Vnitrostranický puč měla prý připravovat společně s předsedou sněmovního klubu ODS Petrem Tluchořem, který má podle ní ve straně premiéra Petra Nečase "obrovskou sílu".

Kočí, která po údajném korupčním skandálu opustila VV, tvrdí, že si na nahrávce snažila vybudovat image čisté političky.

Reklama

Související témata:

Související články

Nečas: ODS nemá na puči ve VV žádný podíl

Premiér Petr Nečas ve středu večer popřel, že by jeho strana stála za pučem ve Věcech veřejných. Podle něj má zveřejněná nahrávka s Kristýnou Kočí jen odvést...

Výběr článků

Načítám