Hlavní obsah

Koalice si nastínila varianty řešení, jednat o nich chce po víkendu

Novinky, dan, jas, nek, rsk, jim
Praha
Aktualizováno

Koalice ve čtvrtek pokračovala v sérii jednání o budoucnosti vlády. Po setkání u prezidenta Václava Klause se lídři stran sešli v Kramářově vile, kde byly podle premiéra Petra Nečase (ODS) nastíněny možné varianty dalšího vývoje. Příští jednání je naplánováno na pondělí, aby záležitost mohla být projednána uvnitř stran.

Koalice znovu jedná, podle Klause musí všichni ustoupitVideo: ČTK

 
Článek

Premiér na tiskové konferenci upřesnil, že se jedná o sedm variant, které zahrnují nejen personální, ale širší změny včetně definování nových priorit.

"ODS představila několik variant - tak aby to mohlo pokračovat s obnovenou dynamikou - vedli jsme diskuzi, je třeba ale seznámit stranická grémia," uvedl Nečas po jednání.

John: Ve hře je i pět ministrů pro VV

Předseda VV Radek John v ČT řekl, že při jednáních nejde o jména a místa, ale o roli, jakou budou hrát VV ve vládě. Kabinet prý stojí za to kvůli reformám podržet.

John uvedl, že ve hře jsou varianty se třemi až pěti ministerskými posty pro VV. Vzniknout prý mohou i nějaké další scénáře. Možnost, že by strana stála mimo vládu a kabinet pouze podporovala, John vyloučil. V pondělí by podle něj mělo být jasno.

Klaus naznačil, že je třeba ustoupit

Setkání na Hradě trvalo 45 minut a Nečas se spolu s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) a Radkem Johnem (VV) následně přesunuli na koaliční jednání.

„Byl jsem ujištěn všemi třemi předsedy koaličních stran, že jsou pevně rozhodnuti pokračovat na půdorysu trojkoalice a že ví dobře, že každá z nich musí o kousek ustoupit a snížit mediální ataky jedné strany na druhou,“ řekl Klaus novinářům při slavnostním otevření nové odbavovací haly pražského Hlavního nádraží.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus přivítal na Hradě předsedu ODS Petra Nečase, lídra TOP 09 Karla Schwarzenberga a šéfa VV Radka Johna.

Koaliční lídři prezidenta podle jeho slov ujistili, že to, co vládní strany spojuje, je silnější. „To je pro mne v tuto chvíli zatím dobrá zpráva,“ dodal Klaus.

Na otázku, kdy odvolá některé ministry z vlády, prezident neodpověděl. „Teď je situace taková, že se budou dohadovat o tom, jak ta dohoda bude konkrétně vypadat, včetně personálních otázek. To je otázka dalšího jednání koalice,“ prohlásil Klaus.

"Nebavili jsme se (s Klausem, pozn. red.) o demisi ani návrzích. Vycházím z dikce ústavy, která je vykládána ústy renomovaných právníků. Prezident chce rychlé nekonfliktní jednání. Jde mu o stabilitu a pokračování vlády. K dohodě je ještě pořádný kus cesty a práce," okomentoval schůzku na Hradě Nečas.

Varianty řešení do pondělí nezveřejní

Schwarzenberg sdělil Právu, že Klaus by rád viděl rychlé řešení současné vládní krize. „Pan prezident nás nabádal, abychom se co nejrychleji dohodli. My jsme mu řekli, že nemáme věcné rozepře, ale spíše osobní,“ řekl Právu šéf diplomacie Schwarzenberg těsně před jednáním koaličních lídrů.

„Vzkaz z Hradu je určité časové ultimátum Nečasovi, že jeho pověření (sestavit vládu) jako druhé nejsilnější strany bylo nestandardní,“ komentoval pro Právo zdroj obeznámený s jednáním šéfů ODS, TOP 09 a VV s Klausem.

Nedošlo k žádnému posunu. VV odmítají opustit ministerstvo vnitra a ODS o něj neustále bojuje. Situace je bezvýchodná stále více.
zdroj z VV

Odpolední jednání trojkoalice pokračovalo stejně jako ve středu večer opět ve formátu K12. Předsedy stran a klubů doplnili místopředsedové.

„Nedošlo k žádnému posunu. VV odmítají opustit ministerstvo vnitra a ODS o něj neustále bojuje. Situace je bezvýchodná stále více,“ řekl Právu zdroj z VV.

TOP 09 klidní emoce

„Ještě jsme to nezabalili,“ sdělil novinářům první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj strany žonglují s několika variantami řešení, ale dohodly se, že do pondělí žádnou nezveřejní.

Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka oni nic řešit nebudou „My se tam snažíme fungovat jako síla, která uklidňuje emoce,“ řekl Právu Gazdík. Dodal, že stále trvá jejich postoj, že by ve vládě neměl být nikdo spjatý s ABL

Reklama

Výběr článků

Načítám