Hlavní obsah

ABL měla sledovat manažera ČEZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manažer elektrárenské společnosti ČEZ, který má na starosti bezpečnost všech objektů této polostátní organizace, měl být na přelomu roku 2009 a 2010 pod dohledem bezpečnostní agentury ABL. V době, kdy ČEZ chystal zakázku za 632 miliónů korun na hlídání objektů Skupiny ČEZ, získala agentura rodiny Víta Bárty výpisy telefonních hovorů manažera Daniela Rouse.

Foto: Petr Horník, Právo

Nynější šéf ABL Matěj Bárta

Článek

Výpisy zachycují, komu Rous volal a kdo telefonoval jemu. Jsou tam i údaje o tom, kde se bezpečnostní ředitel v době telefonátu pohyboval.

Ve výpisech bylo 6232 záznamů z období od 1. října 2009 do 20. ledna 2010, píše deník Mf Dnes. Výpisy pochází z doby, kdy ABL usilovala o zakázku na ostrahu objektů ČEZ v hodnotě 632 miliónů korun.

Mluvčí firmy ABL Martin Marcilis ve čtvrtek sdělil, že informace firmu poškozuje, a žádá důkazy. Práci redaktorů označuje ABL za neprofesionální a chce, aby se záležitostí zabývala policie, upozornil Marcilis.

Výpis se mohl dostat k bezpečnostní agentuře jen dvěma způsoby. Buď přímo od operátora, nebo od policie, která by na takové monitorování potřebovala povolení soudce. Podle informací v článku však Rous nebyl policií nebo tajnými službami prověřován.

Operátor únik dat odmítá

Spojitost s Rousovými výpisy odmítá i operátor, společnost Telefónica 02, která tvrdí, že mají tak přísná opatření, že je nemožné, aby někdo výpisy vynesl. "V našem oddělení, jímž takové údaje procházejí, pracuje asi osm lidí. Všichni mají nejvyšší prověrku Národního bezpečnostního úřadu na stupeň přísně tajné. Nevěřím, že by to uteklo od nás. Na straně operátora nemohlo k něčemu takovému dojít," řekl listu mluvčí Telefóniky Martin Žabka.

Pokud se nějaká soukromá firma k výpisu dostala, je to podle něj trestný čin. "Měla by to okamžitě začít šetřit policie," řekl.

Rouse informace o tom, že ho někdo monitoruje či odposlouchává, nijak nepřekvapila, i on ale chce, aby se to vyšetřilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám