Hlavní obsah

Kočí byla zneužita ve vnitrostranickém boji ODS, míní Schwarzenberg

Právo, Oldřich Danda

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg neočekává, že by se vztahy mezi stranami vládní koalice podařilo narovnat okamžitě, ale spíše v řádu několika týdnů. O demisi kabinetu neuvažuje a o Kristýně Kočí míní, že nejspíše byla využita ve vnitrostranické politické hře částí ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Co říkáte na nahrávku, na které Kristýna Kočí říká, že s šéfem poslaneckého klubu ODS Tluchořem chystali puč proti VV?

Je známo, že jak Věci veřejné, tak ODS jsou rozpolcené, a že tady různé frakce dělají různé věci.

Změní to váš pohled na VV a na věrohodnost Kristýny Kočí?

Věrohodnost je vždy omezená. Já každou informaci politických partnerů beru na vědomí, ale nikdy nesoudím. Protože vím, že každý z nás, politiků, může být obviněn z různých věcí. Také nemám agenturu ani tajnou službu, abych si to ověřil. Ale něco se mi zdá pravděpodobné. Například že Kristýna Kočí je delší dobu zadobře s panem Tluchořem. Když jsem ve Sněmovně procházel různými lokály, tak jsem je viděl stále pohromadě.

Budete teď postupovat vůči VV smířlivěji?

Já jsem vždy pro smířlivý postoj. Mám silnou naději, že po tom, co se teď všechno stalo a nedá se narovnat za 24 hodin, tak se to pozvolna během týdnů narovná.

Budete dál prosazovat, aby odešli všichni tři ministři VV z vlády?

To je věcí premiéra. A já se snažím, pokud to není proti zájmu naší země, ministerstva zahraničí a TOP 09, být k premiérovi loajální. Jinak by ta vláda byla už na prd.

Budete ho nabádat k větší umírněnosti?

Co mu řeknu, nebudu předem říkat do médií, jinak se akorát zabejčí. V kritických situacích je nejdůležitější – poslušně hlásím – držet hubu.

Pokud se prokáže, že skutečně ODS a Kočí pracovaly na puči, neměla by podat demisi celá vláda?

Na demisi to zajisté není. Já vím, že to není hezké, co se u nás děje, že tu jsou intriky každého politika proti každému.

Vy byste chtěli být ve vládě se stranou, která intrikuje vůči svému partnerovi? Co když to příště zkusí na vás?

Mám dojem, že jde jen o část ODS. Navíc je možné, že ta holka do toho spadla, aniž by měla tušení, co politické hry jsou. Oni ji využili k úplně jiné a větší hře, a to ve vlastní straně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám