Hlavní obsah

Cestou z krize jsou předčasné volby, ukázal průzkum

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaká je nejlepší cesta ze současné vládní krize? Lidé se nejčastěji kloní k předčasným volbám. Vyplývá to z exkluzívního bleskového průzkumu agentury STEM pro Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové koaličních stran. Zleva Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Článek

Dotázaní posuzovali čtyři varianty řešení. Ačkoli průzkum proběhl ještě před informací, podle níž za současným zemětřesením měl stát dlouho připravovaný puč, nejvíce (30 %) respondentů uvedlo právě předčasné volby. Po těch přitom volají nejenom sociální demokraté a komunisté, ale jako krizové řešení je připouštějí i představitelé ODS, TOP 09 i Věcí veřejných.

Nejrychlejší cestou k prosazení předčasných voleb je usnesení třípětinové většiny všech poslanců (120 z 200) o rozpuštění Sněmovny, takže by se teoreticky mohly konat v létě či na podzim.

Druhou nejčastěji zmiňovanou odpovědí, jak řešit krizi, byla menšinová vláda ODS a TOP 09 s podporou Věcí veřejných (26 %). Zachování současné trojkoalice si přeje jen čtvrtina (23 %). Tyto varianty ale po včerejšku zřejmě nemají šanci na dlouhodobé trvání.

Podle pětiny dotázaných (21 %) by měla být pokusem o novou vládu pověřena soc. dem. Prezidentův tajemník Ladislav Jakl přitom už v neděli naznačil, že nelze očekávat automatické opětovné jmenování předsedy ODS Petra Nečase premiérem v případě, že vládě poslanci vysloví nedůvěru. [celá zpráva]

V úvahu by tak připadal právě šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka coby předseda vítězné strany z loňských voleb.

Foto: ti, Právo

Rozdíly v názorech podle stranických sympatií jsou logické. Stoupenci VV by nejradši chtěli pokračovat v současné koalici, sympatizanti ODS a TOP preferují spíše menšinovou vládu svých stran podporovanou VV. Voliči soc. dem. upřednostňují nejčastěji pověření ČSSD k sestavení nové vlády a příznivci KSČM demisi vlády a předčasné volby.

Boj velkého byznysu

Agentura STEM se také dotazovala, o co podle lidí v kauzách kolem Věcí veřejných jde. Nejčastější odpovědí (37 %) bylo, že jde o boj uvnitř velkého byznysu. Skoro třetina (30 %) vidí za politickými turbulencemi snahu odstranit Víta Bártu a véčka z vlády. Podle 18 procent jde o pád celé koaliční vlády.

Variantu, podle níž jde o ozdravení politického prostředí v Česku, uvedlo nejméně lidí (15 %).

„Zejména stoupenci opozičních stran, ČSSD a KSČM, vidí za kauzami boj uvnitř velkého byznysu, ale ani mezi příznivci ODS a TOP 09 není tento názor zanedbatelný,“ uvedli autoři průzkumu.

Lidé jsou rozděleni na dva přibližně stejně velké tábory, pokud jde o názory na postoj prezidenta Václava Klause. Ten opakovaně odmítl přijmout demisi, respektive Nečasův návrh odvolat z vlády zástupce véček. Prezidentovo stanovisko je správné podle 49 procent, 51 procent si myslí opak. Většina lidí (62 %) v úterý a ve středu věřila, že současnou krizi vyřeší výměna ministrů Věcí veřejných.

Dotázaní se obávají propojení mezi bezpečnostní agenturou ABL a Bártou, který měl ještě coby její majitel vypracovat plán, jak zvýšit ekonomický vliv vstupem do politiky. Téměř dvě třetiny (64 %) mají pocit, že propojení mezi ABL a VV ohrožuje demokracii. Opačný názor má 36 procent.

Průzkum proběhl v úterý a ve středu mezi 671 respondenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám