Hlavní obsah

Lidé nechtějí pokračování současné vlády, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Čechů nechce, aby dál vládl současný vládní kabinet Petra Nečase. V souvislosti s koaliční krizí si konec vlády přeje 67 procent lidí. Z průzkumu, který agentura SC&C vypracovala pro Českou televizi, vyplynulo, že Češi nemají úplně jasno, jestli by správným řešením byly předčasné volby. K urnám by šla jen polovina dotázaných, uvedla ve středu ČT.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Více než polovina dotázaných v průzkumu odpověděla, že se prezident Václav Klaus při řešení vládní krize chová rozumně a zodpovědně. Nesouhlas vyjádřila zhruba třetina obyvatel.

Naopak důvěryhodnost některých politiků výrazně klesla. Nejvíce lidí (78 procent) věří odstupujícímu ministru dopravy a faktickému šéfovi VV Vítu Bártovi. Na další příčce nelichotivého žebříčku se umístil ministr obrany Alexandr Vondra, jehož jméno je zmiňováno v souvislosti se spornou vládní zakázkou pro firmu Promopro. Skoro 70 procent lidí nevěří poslankyni Kristýně Kočí, která je hlavním aktérem nynější vnitrostranické krize Věcí veřejných. Premiér Nečas je nedůvěryhodný pro tři pětiny obyvatel.

Zhruba dvě pětiny lidí jsou z vývoje na politické scéně zklamaní, stejný počet lidí se za politiky stydí, více než třetina je naštvaná, skoro pětina se vládní krizí baví, uvedla ČT.

Průzkum se uskutečnil od 11. do 12. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám