Hlavní obsah

Nečas: ODS nemá na puči ve VV žádný podíl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas ve středu večer popřel, že by jeho strana stála za pučem ve Věcech veřejných. Podle něj má zveřejněná nahrávka s Kristýnou Kočí jen odvést pozornost od současných problémů ABL.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas na středeční tiskové konferenci

Článek

"Spekulace považuji za absurdní. Je nezbytné se od toho distancovat," řekl Nečas před večerní koaliční schůzkou. Odsoudil rovněž používání „estébáckých metod“, kdy dochází k vzájemnému nahrávání politiků.

Kočí na nahrávce říká několika spolustraníkům z Moravskoslezského kraje, že puč ve VV se připravoval tři čtvrtě roku se spoluprací s ODS. Nahrávku zveřejnil server časopisu Týden.

Podle Nečase jde o snahu odpoutat pozornost od skutečných problémů. Nečas zdůraznil, že to nebyla ODS, kdo rozdával obálky poslancům VV, kdo chtěl obsadit státní správu lidmi z ABL či napsal dopis o uzurpátorských praktikách Víta Bárty uvnitř VV.

Narážel tak na dopis manželky Víta Bárty Kateřiny Klasnové, která si na metody manžela ve straně stěžovala.

„Bývalí i současní poslanci VV se mydlí hlava nehlava,“ uvedl Nečas a položil si řečnickou otázku, zda za to může ODS.

Situaci komentoval i předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř, který je zmiňován na nahrávce jako jeden z těch, kteří se na puči podílejí. Odmítl, že by se snažil klub rozbít. "Jak si někdo může myslet, že bych před tři čtvrtě rokem plánoval rozbít tehdy neexistující klub Věcí veřejných," řekl.

O vnitro zájem nemáme

Nečas se otřel také o předsedu VV Radka Johna a jeho slov, že nepřipustí, aby post ministerstva vnitra získala ODS. „Není to spor o vliv o vnitro, ale o podstatu fungování vlády,“ uzavřel premiér. Jeho strana prý nikdy neřekla, že post ministerstva vnitra chce.

Reklama

Výběr článků

Načítám