Hlavní obsah

Kalousek je skeptický k tomu, že se podaří vrátit vládě důvěru

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek začíná být skeptický k tomu, že je možné zachránit důvěryhodnost vlády. Právu řekl, že pokud se ukáže, že údajná nahrávka, na níž měla Kristýna Kočí říci, že koaliční krize byla dlouhodobě připravená, je pravá, jde o nepřijatelnou politickou praxi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Pokud by to byla pravda, tak by to byla nepřijatelná politická praxe. Večer se scházíme a budeme hledat východiska ze skandálů našich koaličních partnerů, aby mohla být vláda akceschopná a věrohodná, pokud to vůbec lze,“ řekl Právu Kalousek.

I kdyby to byla pravda, tak není podle Kalouska důvod měnit názor na odchod tří ministrů VV z vlády. „Jedna věc je takováto praxe a druhá, že byl zveřejněn privatizační projekt infiltrace jedné agentury do státní správy,“ poznamenal Kalousek.

Podle šéfa TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga jsou nová fakta varovná, ale o nutnosti pádu celé vlády by ještě nemluvil. „Na demisi to zajisté není. Já vím, že to není hezké, co se u nás děje, že tu jsou intriky každého politika proti každému,“ řekl Právu šéf diplomacie.

Schwarzenberg si myslí, že Kočí je pouze nástrojem ve vnitropolitickém boji ODS. „Ta holka do toho možná spadla, aniž by měla tušení, co politické hry jsou. Oni ji využili k úplně jiné a větší hře, a to ve vlastní straně,“ poznamenal.

O tom, že je Kočí v těsném spojení s šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem, se podle Schwarzenberga ví dlouho. „Kristýna Kočí je delší dobu zadobře s panem Tluchořem. Když jsem ve Sněmovně procházel různými lokály, tak jsem je viděl stále pohromadě,“ dodal Schwarzenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám