Hlavní obsah

Klaus se tvrdě opřel do Schengenu

– Praha
Právo, nek

Prezident Václav Klaus ve středu kritizoval existenci schengenského systému volného pohybu osob a učinil jej spoluodpovědným za problémy s uprchlíky ze severní Afriky, kteří v těchto dnech po tisících zaplavují Itálii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Italský prezident Giorgio Napolitano s českým protějškem Václavem Klausem na Pražském hradě

Článek

„Když EU zavede nový institut, pak by neměla myslet jen na krátkodobé efekty, ale měla by myslet i na efekty dlouhodobé,“ zdůraznil Klaus po setkání se svým italským protějškem Giorgiem Napolitanem na Pražském hradě.

Problém ilegálních imigrantů není podle Klause řešitelný při nynějším institucionálním uspořádání EU. Unie neměla vytvořit tak jednoduše Schengenský systém, aniž by vyřešila krok B, dodal prezident v narážce na uprchlickou vlnu.

Pro mne ukazovat ten pas, zastavit na jednu minutu na hranicích, by nebyla žádná újma na mé svobodě.
Prezident Václav Klaus

Schengenský systém je podle Klause velmi příjemný pro obyvatele jednotlivých evropských zemí. „Krátkodobě efekt bezvadný, ale jak vidíme, dlouhodobě je to daleko složitější,“ dodal.

Rád by ukazoval na hranici pas

„Já jsem nebyl nikdy žádným fanouškem Schengenu. Žil jsem 40 let ve světě, kde hranice nebyly, protože byla železná opona,“ řekl dále český prezident s tím, že při pádu této opony byl šťasten, ale zároveň připraven předkládat na hranicích svůj pas.

„Pro mne ukazovat ten pas, zastavit na jednu minutu na hranicích, by nebyla žádná újma na mé svobodě,“ dodal.

Itálii situaci s uprchlíky Klaus „nezávidí“. Radu, jak tuto situaci řešit, dát podle svých slov neumí. Tyto rady „měly být dány dříve“, řekl.

Napolitano považuje situaci kolem uprchlíků ve své zemi za kritickou. „Situace je skutečně velmi naléhavá, musíme čelit masivnímu přílivu uprchlíků, zejména z Tunisu, uprchlíků velmi často nelegálních, kteří přicházejí na území Itálie, které je ovšem i územím evropským. Proto si myslím, že to je problém, kterému by se měla věnovat celá Evropa a který myslím Evropě leží na srdci,“ prohlásil italský prezident, jenž se má ve čtvrtek i s Klausem zúčastnit slavnostního otevření nové haly na pražském hlavním nádraží.

Přestavbu největší železniční stanice v ČR zajišťovala italská společnost Grandi Stazioni, která má nádraží od Českých drah v pronájmu na 30 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám