Hlavní obsah

VV: Pokud se do Velikonoc krize nevyřeší, vládu potopíme

Právo, Novinky, Jan Rovenský
Praha
Aktualizováno

Pokud nebude podepsaný písemný dodatek ke koaliční smlouvě a situace se v koalici neuklidní do Velikonoc - tedy do konce příštího týdne - potopí Věci veřejné (VV) vládu. Právu to sdělil důvěryhodný zdroj z VV.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Věci veřejné při nedávném tiskovém brífinku

Článek

„Pokud nebude podepsaný písemný dodatek ke koalici a rozbroje mezi vládními stranami budou pokračovat, při případném povelikonočním hlasování o nedůvěře vládě VV potopí kabinet premiéra Petra Nečase. Véčka pro to mají silný mandát z klubu a podporu regionů,“ řekl Právu zdroj.

Podle něj je písemný dodatek vzkazem pro prezidenta Václava Klause o životaschopnosti projektu ODS, TOP 09 a VV. „Je to stejný symbol jako 101 podpisů poslanců vyjadřující podporu nějakému kabinetu,“ dodal.

V rozhovoru pro pondělní Právo prezidentův tajemník Ladislav Jakl naznačil, že by Klaus již podruhé nemusel Nečase pověřit sestavením vlády. Sám prezident v úterý označil premiérův plán dalšího vládnutí za „špatný a bezcenný“. [celá zpráva]

John zůstane v čele vnitra, trvají na svém VV

Poslanecký klub VV v úterý oznámil, že trvá na tom, aby na ministerstvu vnitra zůstal Radek John a aby z kabinetu odešel ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), zemědělství Ivan Fuksa a obrany Alexandr Vondra (oba ODS), který již svou funkci dal Nečasovi k dispozici. „Ustupovat lze z čehokoliv, jen ne z Johna na vnitru,“ podotkl zdroj.

Pokud dojde na hlasování o nedůvěře, tak by s ČSSD a KSČM, které mají dohromady 82 poslanců, muselo hlasovat i všech 20 poslanců VV (klub má nyní 21 členů, poslankyně Jana Suchá však od vyloučení poslance Jaroslava Škárky na jeho zasedání nepřišla a s VV nekomunikuje).

Pro vyslovení nedůvěry vládě se musí vyslovit 101 poslanců. Vzhledem k tomu, že jeden ze zákonodárců soc. dem. je dlouhodobě nemocný, nesměl by chybět nikdo z opozice a ani jeden z poslanců VV.

Pokud by Nečas opozici předešel a naopak sám požádal o důvěru pro svůj kabinet, potřeboval by k tomu nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců. Pokud by někdo z VV opustil například při hlasování sál, Nečasova vláda by pravděpodobně nepadla.

Peake: Jasněji bude večer

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake ve vysílání ČT nevyloučila, že by v čele ministerstva vnitra mohl stanout nestraník. Zdůraznila však, že pro podobný scénáře nemá strana mandát od poslanců.

Jasněji by podle ní mohlo být po večerním jednání. Vrácení resortu pod patronát ODS je pro VV nepřijatelné. Právě snaha ODS znovu získat kontrolu nad vnitrem byla podle poslankyně důvodem pro nyní navrhované změny v kabinetu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám