Hlavní obsah

Věci veřejné trvají na Johnovi v čele vnitra i na odchodu Kalouska

Právo, Novinky, rsk, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Věci veřejné trvají na tom, aby Radek John zůstal v čele resortu vnitra a zároveň požadují odstoupení ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Právu to v úterý po jednání řekl zdroj z poslaneckého klubu strany a následně to oznámila i šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídři Věcí veřejných (zleva) Karolína Peake, Radek John a Kateřina Klasnová

Článek

Zatímco ODS v úterý zopakovala, že trvá na odchodu Johna i ministra školství Josefa Dobeše a považuje za neúnosné, aby resort vnitra i nadále řídil reprezentant VV, strana samotná požaduje Johnovo setrvání.

"VV trvají na působení předsedy strany Johna na ministerstvu vnitra, aby mohl dokončit započatou práci a cíle, které si jako ministr předsevzal,“ prohlásila Peake.

VV i nadále požadují  vedle odvolání Kalouska i odchod ministrů zemědělství a obrany Ivana Fuksy, respektive Alexandra Vondry (oba ODS). TOP 09 Kalouskův odchod kategoricky odmítá.

John: ODS nesmí převzít vnitro, které šetří její kauzy

„Vládu pokládat nechceme, chováme se zodpovědně. Chceme jednat, chceme ale zároveň upozornit, že v tuto chvíli není varianta B, není žádné řešení krize a my naprosto nepřekročitelně nechceme, aby ministerstvo vnitra mělo ODS, protože třeba vyšetřují kauzy ODS,“ prohlásil John.

VV rovněž vyzvaly premiéra Nečase, aby určil další termín jednání K9. Nečas by se podle VV měl distancovat od slov šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, který řekl, že dokud nebudou odvolání ministři VV, nebude jednání K9.

Návrh na odvolání Johna a Dobeše předložil v pondělí prezidentovi Václavu Klausovi premiér Petr Nečas (ODS) spolu s rezignací ministra dopravy Víta Bárty. Klaus zatím ministry neodvolal a v úterý zopakoval, že dříve než k tomuto kroku přistoupí, požaduje od politiků plán dalšího fungování vlády.

V pondělí se zástupci koaličních stran dohodli, že i nadále chtějí pokračovat ve společné vládě. [celá zpráva]

Trestní oznámení kvůli Lesům ČR

VV rovněž oznámily, že v úterý podaly trestní oznámení kvůli údajně nezákonnému nakládání s financemi státního podniku Lesy ČR. Podle strany se ve společnosti děly "krádeže za bílého dne". Již minulý týden strana uvedla, že v souvislosti s  tendry společnosti by měl odejít ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Předsedové klubů Věcí veřejných z Moravskoslezského kraje zároveň vyzvali bývalou šéfku poslaneckého klubu VV Kristýnu Kočí, aby se vzdala mandátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám