Hlavní obsah

Sněhová nadílka se vrátí, předpovídají meteorologové

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ačkoliv počasí posledních dnů ukazovalo již ryze jarní charakter, studená fronta, která bude v noci na středu přecházet přes území České republiky, přinese načas razantní změnu. V noci na středu a následně přes den může na horách znovu padat sníh. V dalších dnech se však bude znovu pozvolna oteplovat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Během noci na středu a zejména v průběhu středy očekáváme na horách od pěti do 15 centimetrů nového sněhu," uvedl Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Vedle sněžení, které bude doménou oblastí s nadmořskou výškou nad 600 metrů, slibují meteorologové rovněž vítr, který bude v nárazech dosahovat rychlost kolem 70 kilometrů za hodinu. Mohou se tvořit i sněhové jazyky. "Srážky smíšené nebo sněhové se přechodně mohou vyskytnout i v nížinách," doplnil Dvořák.

Ve středu bude převážně oblačno až zataženo s teplotami mezi pěti a devíti stupni Celsia. Ráno se bude rtuť teploměru pohybovat mezi třemi stupni a nulou.

V dalších dnech očekávají meteorologové postupné oteplování. Ve čtvrtek se odpolední maxima dostanou na sedm až 11 stupňů a mělo by být oblačno až polojasno s občasným deštěm. V polohách nad 800 metrů se ještě může objevit sněžení. Ranní minima klesnou na tři až minus jeden stupeň.

Stejný charakter si počasí  udrží i v pátek, přičemž v nejvyšších polohách se mohou vyskytovat přeháňky sněhové. Přes den bude mezi devíti a 13 stupni, rána však budou o poznání chladnější, meteorologové očekávají teploty mezi dvěma až minus dvěma stupni.

Na víkend prozatím předpověď slibuje ubývání oblačnosti a přes den i další pozvolný nárůst teplot.

Reklama

Výběr článků

Načítám