Hlavní obsah

Klaus ministry zatím neodvolá. Nečas: Měl by respektovat ústavu

Právo, Novinky, jas, luk, tr
Brno
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý v Brně řekl, že zatím neodvolá ministry Radka Johna a Josefa Dobeše (oba VV). Podle hlavy státu jsou dosavadní výsledky koaličního jednání nedostačující a Klaus očekává konkrétnější informace o budoucnosti kabinetu. Podle premiéra Petra Nečase by ale neměl otálet a respektovat ústavu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Klaus již v pondělí avizoval, že dříve než začne odvolávat ministry, očekává od politiků projekt dalšího fungování vlády, nějaký plán B. [celá zpráva]

„Chci vědět, jestli se koaliční devítka umí sejít, jestli spolu funguje, hraje spolu, a nebo jestli oznámí, že všechno končí,“ řekl v úterý Klaus.

Věřím, že v přiměřeně rychlé době dojde k nějakému hmatatelnému efektu koaliční schůzky, že bude něco dáno na papír...
Václav Klaus

„Bez toho se nebudu pouštět do chaotického procesu. Jsem velmi rád, že se koalice sešla. Věřím, že v přiměřeně rychlé době dojde k nějakému hmatatelnému efektu koaliční schůzky, že bude něco dáno na papír, že vznikne něco, čeho se můžeme dotknout, co můžeme vidět a to pak pomůže dořešit všechny, i personální otázky,“ řekl prezident.

Foto: Jan Trojan, Právo

Prezident Václav Klaus po převzetí čestného doktorátu na Vysokém učení technickém v Brně podepisoval své knihy. Na snímku s rektorem školy Karlem Raisem.

„Udělali půltah a já čekám, až jej dokončí,“ uzavřel prezident. Klaus nevěří, že v současné situaci někdo vyvolá předčasné volby. „Po happeningu, který se udál s minulým pokusem vyvolat předčasné volby, nevěřím, že si dnes někdo zkusí něco takového. Tomu bych se strašně divil,“ podotkl Klaus.

Prezident by podle premiéra a šéfa ODS Petra Nečase neměl otálet s přijetím demise Víta Bárty a s odvoláním Radka Johna a Josefa Dobeše (všichni VV).

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference po jednání výkonné rady ODS.

Jak Nečas řekl na úterní tiskové konferenci po jednání klubu poslanců ODS, prezidenta s plánovanými kroky seznámil a informace je připraven rozvést do detailů.

Předpokládám, že prezident bude respektovat ústavu
Petr Nečas

„Nicméně je tady Ústava České republiky, tou jsme všichni vázáni. Jednoznačně říká, že premiér navrhne a prezident odvolá bez nějakého dalšího prostoru pro politickou úvahu,“ uvedl Nečas a dodal: „Předpokládám, že prezident bude respektovat ústavu.“

V úterý večer ještě Nečas napsal v tiskové zprávě: "Určitě není dobré, aby prezident a premiér soutěžili v ostrosti svých výrazů. Já se do této soutěže nezapojím. Mé návrhy jsou jasné, nic na nich neměním a očekávám, že pan prezident splní svou ústavní povinnost, a to bezpodmínečně a bez zbytečných odkladů tak, jak mu ukládá ústava.

Se svými záměry jsem pana prezidenta podrobně seznámil a jsem samozřejmě připraven upřesnit i další podrobnosti. Zájmu pana prezidenta o politickou stabilitu si vážím."

Poslanci ODS se na svém jednání jednoznačně postavili za Nečase. Propojení ABL s Věcmi veřejnými podle nich ohrožuje demokratické principy. Nezbytné proto je obnovit důvěryhodnost vlády. Podle ODS je neúnosné, aby vnitro nadále vedl kandidát Věcí veřejných.

Poslanci také ocenili krok ministra obrany a místopředsedy ODS Alexandra Vondry, který nabídl svou rezignaci. Jak řekl šéf klubu Petr Tluchoř, ODS oceňuje jeho krok jako „zodpovědný a státnický, který usnadní širší změny uvnitř vlády“. Nečas však nechtěl sdělit, zda Vondru bude chtít z vlády odvolat.

Koaliční jednání Klause neuspokojilo

Pondělní jednání koalice, která se dohodla na pokračování vlády a potřebě dalších jednání, Klause neuspokojilo. Prezident, který v úterý zavítal do Brna, uvedl, že se s tímto výsledkem nespokojí a očekává hmatatelnou dohodu.

Ústava přitom nedává prezidentovi žádné pravomoci, jak odvolání ministrů zabránit. Může pouze prodloužit termín, než odvolání přijme. [celá zpráva]

Anketa

Měl by prezident Klaus bez otálení odvolat ministry Johna a Dobeše?
Ano
39,9 %
Ne
60,1 %
Celkem hlasovalo 29387 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám