Hlavní obsah

Kdyby John a Dobeš odešli, jejich ministerstva by řídili lidé od Bárty

Právo, jt
Praha

Po případném odvolání šéfa Věcí veřejných Radka Johna z čela ministerstva vnitra bude resort řídit současný ekonomický náměstek Jiří Franc. K Johnovi přišel teprve loni na podzim, a to z pozice šéfa ekonomického úseku ministerstva dopravy řízeného ministrem v demisi Vítem Bártou (VV).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda VV Radek John a Vít Bárta

Článek

Franc na vnitru kromě zodpovědnosti za ekonomiku převzal i funkci státního tajemníka a právě to z něj dělá Johnova zástupce, i když první náměstek je v resortu Jaroslav Salivar za ODS. „Jiří Franc jakožto státní tajemník disponuje podpisovým právem za ministerstvo a je to on, kdo by ho v jeho nepřítomnosti zastupoval,“ řekl k tomu Právu mluvčí ministerstva Pavel Novák.

Franc dříve pracoval mimo jiné jako náměstek ředitele sekce peněžního a platebního styku v České národní bance, ve společnosti Aero Vodochody nebo jako regionální ředitel bank ČSOB a IPB. Před nástupem na ministerstvo dopravy působil v poradenské společnosti BASCEKO a v letech 2003 až 2005 byl ředitelem Správy Pražského hradu. V roce 2003 se neúspěšně ucházel o post ředitele České televize.

Původně John jako svého zástupce označil náměstka Michala Moroze, kterého představitelé ODS podobně jako Bártu kritizují za to, že do státní správy přišel z prostředí soukromých bezpečnostních agentur. Bártově bývalé firmě ABL Moroz také prodal speciální detektor lži, analyzující hlas v telefonu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Za šéfa školství Josefa Dobeše (VV) by mohl do jmenování nového ministra zaskočit první náměstek Jakub Hodinář (ODS), který před dvěma týdny také přišel z Bártova resortu. Dříve působil jako ředitel kabinetu ministra pro evropské záležitosti a následně jako jeho náměstek. Týž kariérní postup si zopakoval loni na dopravě.

Ve hře je i dlouholetá náměstkyně Eva Bartoňová (ODS), jež si řízení resortu vyzkoušela v roce 2007 poté, co rezignovala Dana Kuchtová (tehdy SZ). Možné též je, že by Dobeš, jenž zatím nechce předbíhat, pověřil řízením svého přítele a druhého náměstka školství Ladislava Němce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám