Hlavní obsah

Klaus: Než začnu odvolávat ministry, chci mít plán dalšího fungování vlády

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Václav Klaus vystoupil v pondělí s prohlášením k "vyhrocené situaci" ve vládě. Klaus zdůraznil, že dříve než přijme demisi kteréhokoliv z ministrů nebo vyhoví návrhu na jeho odvolání, bude vyžadovat plán dalšího fungování kabinetu.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Prezident Klaus vystoupil na Pražském hradě na briefingu k aktuální politické situaci.

Článek

Klaus konstatoval, že nehodlá  hodnotit "silné, až ultimativní výroky", které v posledních dnech z úst jednotlivých politiků zazněly. Zdůraznil však, že "neklid a nejistota narůstá".

Klaus dodal, že chce zabránit neorganizovanému a chaotickému procesu a očekává, že politici budou mít připraven další plán.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Prezident Klaus vystoupil na Pražském hradě na briefingu k aktuální politické situaci.

Prezident zdůraznil, že si nepřeje opakování bezvládí či období bez politické vlády, které země zažila v nedávné minulosti. Připomněl, že úkolem hlavy státu je usilovat o stabilitu.

"Chtěl bych ubezpečit každého, že rozumím svým ústavním povinnostem ohledně jmenování, demise, případně odvolávání vlády či jejích jednotlivých členů a jistě je budu dodržovat, nicméně, než přijmu demisi či demise nebo než vydám rozhodnutí o odvolání toho či onoho ministra, budu vyžadovat plán, projekt dalšího fungování vlády ČR ," řekl prezident.

Na Hrad míří Nečas s Bártovou demisí

Klaus s vyjádřením vystoupil ještě před avizovaným setkáním s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Ten uvedl, že na Hrad ponese demisi ministra dopravy Víta Bárty (VV) a návrh na odvolání dalších dvou ministrů VV, Radka Johna a Josefa Dobeše.

VV v pondělí vyzvaly premiéra Nečase, by ještě týž den svolal jednání koaličních špiček ve formátu K9. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám