Hlavní obsah

Policie podezřívá Bártu z korupce

Právo, Radim Vaculík
Praha

Protikorupční policie podezřívá ministra dopravy a lídra Věcí veřejných (VV) Víta Bártu z korupce. V pondělí vůči němu zahájila úkony trestního řízení a prověřuje ho pro trestný čin podplácení. Podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka detektivové případ prověřují i kvůli podezření z trestného neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta

Článek

„Dnešního dne zahajujeme úkony trestního řízení pro trestný čin podplácení, a to vůči jedné konkrétní osobě,“ řekl v pondělí Právu ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec.

Na dotaz, zda podezřelou osobou je člověk, o kterém se v těchto dnech v souvislosti s předáním větších finančních částek jiným poslancům VV hovořilo, odpověděl Martinec, že ano.

Jde tudíž o ministra Bártu, který měl nejprve předat 170 tisíc korun tehdejšímu místopředsedovi strany Jaroslavu Škárkovi a poté půl miliónu šéfce poslaneckého klubu VV Kristýně Kočí. V případě obvinění a soudní dohry by Bártovi hrozil jeden rok až šest let vězení.

Policie řeší i údajné sledování starostů

Druhý trestný čin - neoprávněné nakládání s osobními údaji - se podle šéfa protikorupčních policistů Martince týká údajného sledování někdejších starostů první městské části metropole Petra Hejmy a Filipa Dvořáka (oba ODS).

„Prověřujeme to na základě trestního oznámení pana Škárky, který policii předal materiály v souvislosti se sledováním úředníků Prahy 1. Úkony v této věci byly zahájeny zatím na neznámého pachatele,“ uvedl Martinec.

Nyní již nezařazený poslanec Škárka minulý týden v médiích řekl, že bezpečnostní agentura ABL, kterou vlastní rodina Bárty, sledovala v roce 2006 bývalé starosty Prahy 1 za ODS Hejmu a Dvořáka. Podle Škárky se o nich zjišťovaly informace z policejních databází. Většinu kauz řídil přímo Bárta, sdělil Mf Dnes Škárka.

Podezření se může rozšířit

„Předpokládám, že tam může dojít k rozšíření o další paragrafy. Podezřelá je zatím jedna osoba,“ uvedl Martinec.

Policie podle něj začala případ oficiálně prověřovat na základě informací a podkladů získaných z trestních oznámení podaných Škárkou a Kočí.

Policie nyní díky zahájení úkonů trestního řízení může využít všechny zákonné prostředky k vyšetření kauzy, a to jak vyslýchat samotného Bártu a svědky, zabavovat dokumenty nebo třeba nasadit odposlechy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám