Hlavní obsah

Hašek navrhuje předčasné volby první týden v září

Právo, Jiří Ovčáček

První místopředseda ČSSD Michal Hašek prosazuje jako východisko z politické krize vyvolané vládními aférami vrcholícími děním kolem Věcmi veřejných uspořádání předčasných voleb už letos, a to první týden v září. Podle Haška jiné demokratické a čestné řešení současná situace nemá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD)

Článek

Druhý muž sociální demokracie míní, že v zájmu země a nutných změn by měly být v co nejkratším termínu předčasné volby, ze kterých vzejde nová, silná vláda. „Můžeme rozpustit Sněmovnu, prezident pak do 60 dnů vypsat nové volby a první zářijový týden si můžeme všichni zvolit novou vládu, která konečně začne vládnout a realizovat reformy,“ sdělil v pondělí Hašek ve stanovisku zaslaném Právu.

„Jsem si vědom náročnosti a nákladnosti takového kroku, stejně tak únavy občanů z nekonečných kampaní, ale stejně tak jsem přesvědčen, že současná situace jiné demokratické a čestné řešení nemá,“ doplnil první místopředseda ČSSD.

Podle Haška totiž za současného stavu věcí a vztahů uvnitř koaliční vlády nebude nový kabinet vytvořen dříve, než za dva nebo tři měsíce. „S novými volbami tedy ztratíme dva měsíce, škoda, ale tato vláda promrhala rok. To je přijatelná ztráta za to, že skončí vládní agonie, zbavíme se ABL a začneme konečně pracovat,“ míní první místopředseda oranžových.

Vláda musí posoudit "čistotu" poslanců

Hašek také ironicky poznamenal, že ODS a TOP 09 se nyní musí rozhodnout, kdo z poslanců VV je „ještě dostatečně čistý“, aby mohl podporovat dvoukoalici, a kdo z nich je "naopak již příliš špinavý".

„Zatím mají pro tento projekt k dispozici bývalého výkonného místopředsedu Škárku, který se z pozice pravé ruky Víta Bárty více než aktivně podílel na vytvoření této obludnosti a Kristýnu Kočí, která tu skupinu poslanců z nyní pro Nečase s Kalouskem nepřijatelné politické strany, detektivní agentury, prakticky rok vedla,“ poznamenal.

Pokud taková vláda vznikne, musí podle Haška požádat Sněmovnu o důvěru. Zároveň první místopředseda ČSSD vyslovil podezření, že procitnutí ODS a TOP 09 nad propojením bezpečnostní agentury ABL a VV bylo jen další záminkou a lží.

„Záminkou pro stavební lobby v ODS pro znovuzískání ministerstva dopravy či záminkou pro návrat týmu ODS na ministerstvo vnitra a následné zastavení již zahájených vyšetřování několika trestních oznámení na podezřelé veřejné zakázky a privatizace v resortu vnitra typu lukrativních lázní,“ uvedl Hašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám