Hlavní obsah

Dobeš: Tím, co se stalo, byli zasaženi i ti nejsilnější

Právo, Marek Přibil

Místopředseda Věcí veřejných a ministr školství Josef Dobeš vidí vyloučené členy VV Kristýnu Kočí a Jaroslava Škárku a nezařazeného Stanislava Humla vyloučeného z poslaneckého klubu strany jako osoby, které na stranu zaútočily zvnějšku. K případnému odchodu tří ministrů VV z vlády v rozhovoru pro Právo uvedl, že se tak stane pouze tehdy, pokud odejdou i Miroslav Kalousek, Alexandr Vondra a Ivan Fuksa.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Pane místopředsedo Věcí veřejných, odstupující ministr dopravy Vít Bárta řekl, že Kristýna Kočí, Jaroslav Škárka či Stanislav Huml rozkládali poslanecký klub VV účelově, že hráli záludnou hru. Proč by to dělali?

Nejprve chci říct, že pro klub je důležitá znovunabytá důvěra. To, jak Škárka a Kočí vynášeli informace, bylo skutečné psycho. Ale k vaší otázce. My nyní začali celou záležitost analyzovat, zevrubně rekonstruovat a informace nám postupně zapadávají do sebe – tedy to, co Kočí před měsícem naznačila, to, co Škárka uvedl tam či jinde a tak dále. A jednoznačně nám vychází, že si tito tři lidé, tedy počítám-li i Humla, zadali s velmi rafinovaným útokem na Věci veřejné zvnějšku.

S jakým útokem?

Kočí – to se rovná vztahy s ODS. Zjistili jsme, že otec Kristýny má zakázky na několika ministerstvech, zejména na vnitru či na obraně. Jde přitom především o zakázky z let minulých. To je jasná linka na Tluchoře – linka na ODS. Co se týká Humla, to je zase velice mstivý člověk. Škárka rovná se Plzeň a jeho ekonomická situace. On vždycky smrděl korunou.

Není tomu naopak? Co když je pouze Bárta coby schopný manažer zvyklý na direktivní způsob řízení? Co když jen vyžaduje jak ve firmě, tak ve straně zcela loajální tým?

Ale prosím vás. Loajalita se nekupuje penězi. Kdyby byla postavena na penězích, tak jsou lidé z týmu kdykoli přeplatitelní, jakmile by přišel kdokoli s vyšší nabídkou.

Přiznávám tady otevřeně, že mám velký vliv na Věci veřejné i na Vítka. Byl bych první, kdo by zakřičel: tím, že někomu zaplatíš, zaděláváš na časovanou bombu. Zaznamenal jsem jen půjčky. Vítek si lidi ve straně nekupuje a nikdy nekupoval, on jim nabídl pomocnou ruku.

Bárta mluvil v televizi o tom, že jej matka prosila, aby zbrzdil, protože jinak uškodí lidem kolem sebe, ale dodal, že ji neposlechne. Co na vše říká vaše rodina?

Má rodina cítí lítost. Cítí až křivdu. Má rodina ví, kolik hodin práce denně věnuji školství, s jakým nasazením pracuji, jaké mám v resortu výsledky. A když slyší, jak o mně premiér uvažuje, jak de facto říká, že musím coby neschopný odejít, tak má rodina volá: „To je za to vše, co tomu všemu dáváš!?“

Nečas má v pondělí navrhnout odvolání vás i ministra vnitra Radka Johna. Nominuje VV do resortů nové ministry? Anebo to znamená okamžitý odchod strany z vlády s tím, že koalici ODS–TOP 09 rozhodně nepodpoříte?

Klub Věcí veřejných přijal v sobotu v této věci jednoznačné stanovisko, že pokud pro ministry za VV platí presumpce viny, musí toto pravidlo platit i pro ministry ostatních koaličních stran. Naši tři ministři jsou připraveni nabídnout své funkce, akceptujeme slova premiéra. Ale pouze s tím, že musí odejít na prvním místě rovněž Kalousek, pak Vondra, pak Fuksa. Až k tomu dojde, bude klub VV uvažovat o nominacích na své ministerské posty. Pokud to tak nebude, znamená to pro nás vypovězení koaliční smlouvy.

Nejednají VV nyní spíš hystericky než racionálně?

Víte, náš klub teď prožívá katarzi, neboť ti tři poslanci měli mezi námi mnoho přátel. Byla to pro všechny hodně silná osobní věc. Rána. Z pozice psychologa, což je má původní profese, jsem vše vnímal jako jakýsi hlubinný psychoterapeutický výcvik. I nejsilnější lidé jako Vít Bárta byli tím, co se stalo, zasaženi, otřeseni. Bylo to vidět. V pátek jsme již byli po krizové intervenci. Jednání bylo naprosto racionální. V sobotu již mělo velkou dávku humoru.

Možná že humor je na druhou stranu to poslední, co vám ještě zbylo.

Humor je odstup. Alespoň v našem případě to platí. Ukazuje se totiž, že již dokážeme velmi racionálně uvažovat, že se už se vším dovedeme poprat.

Jsme-li u toho praní, když v pondělí dostanou VV „nakládačku“ a budete odvolán z ministerstva školství, zůstanete ve Sněmovně, anebo se vrátíte zpět do privátní sféry?

Byl jsem lídrem kandidátky na jižní Moravě. To, k čemu jsem zavázán, je poslanecký mandát, i když jsem přijal školství, kterému věnuji téměř veškerý čas. Takže nepochybně bych byl poslancem za VV, který by nadále z poslanecké lavice dělal vše pro české školství a vyvíjel neuvěřitelně silný tlak. Jinak si nedokážu představit jiného ministra, který by na mne navázal. Rozjel jsem věci v resortu hodně sebevědomě. Za devět měsíců jsem poznal všechny bolesti školství.

Spoléháte na prezidenta? Hradu jste vyšli například vstříc s Ladislavem Bátorou, který se stal vaším poradcem. S jakou strategií Václav Klaus podle vás přijde?

Já mám dost svých strategií a úvah. Vůbec mi nepřísluší vyjadřovat se ke strategii pana prezidenta.

Jestliže budete odvolán, kdo bude školství řídit? První náměstek Jakub Hodinář nebo náměstkyně Eva Bartoňová (oba ODS) anebo náměstek a váš přítel Ladislav Němec?

O to jsem se nezajímal dopředu, dokud ta věc, mé případné odvolání, nepřijde. Ovšem existuje i role ministra v demisi.

Co státní maturity, které začaly 1. dubna? V květnu se píšou testy. Budou zkoušky ohroženy, když „budete odejit“?

Můj dohled nad státními maturitami je velmi silný. Kdyby k mému odvolání došlo, do poslední minuty bych byl plnohodnotným ministrem, jehož hlavním cílem jsou nové maturity. Kdyby se nepodařily, i tu nejposlednější vteřinu před svým odchodem jsem připraven okamžitě odvolat ředitele ministerského Cermatu Pavla Zeleného.

Nedokážu si nyní představit jiného ministra školství, který by Zeleného dokázal uhlídat.

Víte, co je to za neuvěřitelnou a šílenou práci uhlídat Cermat?! Jaký direktivní manažerský styl řízení to vyžaduje?! A samozřejmě pokud by v době maturit nebyl ministr školství, v hlavách učitelů i studentů by mohl nastat zmatek, byli by na pochybách. Teoreticky by se maturity mohly vymknout z ruky.

Já cítím, co si myslí učitelé – že konečně za dvacet let mají ministra, který je normální. Jdou do toho projektu se mnou. Úředníci mě rádi nemají. Nepochybně ne. Ale to nejsou moji lidé. Moji lidé jsou učitelé.

Jsou naopak lidé Johna či Bárty policisté? Kočí tvrdí, že se obrátila na státní zastupitelství proto, že policii nevěří, neboť na ni má silný vliv právě Bárta.

Víte, to je vyvolané uměle. Policie byla pod kontrolou za Langra. Pak přišel Radek John, za nímž je váha osobnosti Víta Bárty. Následovaly kroky počínaje výměnou policejního prezidenta, aby byla policie nezávislá. To, co dělá Radek John, je vedení policie k nezávislosti. To se mnoha lidem nelíbí.

Jinak Kristýna Kočí je nesmírně ambiciózní. Bárta je zase rodilý vůdce. Bárta je i vůbec nejlepší ministr, který v Nečasově vládě byl. Kočí narazila na to, že ve Věcech veřejných je řada velkých osobností. Měla a má to nesmírně těžké se svými ambicemi. Dle mého soudu coby psychologa jde o skutečně nesmírně velké ambice, které nebyly uspokojeny, třebaže Kočí jednala třeba o složení vlády. S jídlem ale roste chuť. Pokud bych měl Kočí charakterizovat, je to diktátor v sukních.

Nebylo v takovém případě manažerským selháním Věcí veřejných, že ji zvolily za předsedkyni klubu?

Chtěli jsme dát šanci mladým lidem. Naší chybou bylo, že při obrovském zatížení a pracovním nasazení neexistovala vlastně kontrola těchto juniorů ve funkcích. A to jsme přitom věděli, že Kristýna je mistr v pletichaření. Největší pletichářka ve Věcech veřejných! To jsme podcenili do té míry, až teď denně čelíme náletům splašek.

Na druhou stranu chodí pozitivní e-maily a SMS zprávy od lidí, které vůbec neznám. Je to zatím největší podpora a přízeň od občanů České republiky. Oni nám věří. Říkají, to přece není možné, co se nyní děje. Tomu nevěříme.

Nejen vlastně Kočí, i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) říká, že John je pouhý maskot ABL.

Já naopak ve shodě s Vítkem Bártou říkám – teď ti maskoti útočí. Vždyť pan Pospíšil je jen maskotem Romana Jurečka (vlivný podnikatel, člen ODS, student práv v Plzni). A já panu Pospíšilovi vzkazuji, že školství teď čeká na květen a na opakovanou kontrolu práv v Plzni, kde byl coby děkan pouhým maskotem. Stejně jako je maskotem na ministerstvu. V Plzni se to za jeho působení pěkně přihnojilo. To je prosím pan Pospíšil.

A další maskot? K tomu vám teď něco řeknu. My měli na klubu velký problém, jak se stavět ke kauze Promopro, protože právě hlavním mluvčím v celé věci je pan Kalousek. Někteří z nás cítíme, že jde o vendetu. Co když Vondra začal šlapat na chapadla chobotnice, proto do něj Kalousek kope?! O tom jsme diskutovali nesčetněkrát. O tom, zdali jsme nesedli na lep maskotu Kalouskovi. Jestli přece jen Vondra neřezal do zbrojařské lobby tak, až tu najednou musí vystoupit maskot této lobby a pustí se do Vondry. Myslím, že to, co jsem právě řekl, je zcela jasné.

Koho podpoříte při volbě předsedy VV? Bártu nebo Johna?

Já jsem konzervativní člověk, tak říkám stále stejně, že je to Vít Bárta. Mám ho za férového a schopného člověka, i když musím dodat, že v době krize u mě Radek John vyletěl hodně vysoko. Teď když vidím, jak vystupuje, je opět velkým tahounem Věcí veřejných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám