Hlavní obsah

Pokud vláda padne, Klaus už koalici podpořit nemusí, řekl Jakl

Právo, Naďa Adamičková

Prezidentův tajemník Ladislav Jakl v rozhovoru pro pondělní Právo naznačil, že hlava státu by v případě pádu současné vlády nemusela dát koaličnímu projektu ODS, TOP 09 a VV druhou šanci. Ve hře tak zůstává varianta, že by mohl být sestavením vlády pověřen šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, a to jako předseda strany, která v posledních volbách zvítězila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ladislav Jakl

Článek

Pokud by vláda padla, dostal by premiér Petr Nečas druhou šanci na sestavení nového týmu?

Nepovažuji skoro za možné, že by automaticky podpořil stejný model koaličního vládnutí, jaký je teď v případě, že ztroskotá. To, že dostala šanci zrovna tato konkrétní sestava, bylo výsledkem toho, že přišla s nějakou konkrétní dohodou, která zaručovala jasnou většinu. Jestli ta dohoda padne, jestli to ztroskotá, tak očekávat od prezidenta, že zase stejně  - bez mrknutí oka, jen tak automaticky – podpoří stejnou sestavu, tak myslím, že by do toho nešel.

Šel by tedy prezident do toho, pověřit vítěze voleb, šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku, sestavením nové vlády?

Nechci spekulovat o takových konkrétech, pokud jsem o tom s panem prezidentem nemluvil. Jen říkám, že tak, jak ho znám, automatické očekávání, že se to nějak přerovná a pojede se dál, tak to prostě očekávat od prezidenta nejde.

Anketa

Koho by měl prezident pověřit sestavením vlády v případě pádu té stávající?
Petr Nečas by měl dostat druhou šanci
57,7 %
Vítěze voleb, tedy šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku
29,2 %
Měly by být nové volby
13,1 %
Celkem hlasovalo 32838 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám