Hlavní obsah

John je maskot ABL, proto musí odejít, říká Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radek John je podle ministra spravedlnosti a místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila maskot ABL, ministr obklopený náměstky z ABL, proto musí odejít z vlády spolu s Vítem Bártou a Josefem Dobešem. "My bysme přidali celou řadu dalších kandidátů," uvedl stínový ministr spravedlnosti a senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) v nedělním diskusním pořadu TV Prima.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

"Když vznikala vláda, dal Vít Bárta premiérovi čestné slovo, že lidi z ABL nebudou prorůstat do veřejné správy," připomněl Pospíšil s tím, že nyní se na základě novinářské investigace ukázalo závažné porušení tohoto slibu. Navíc Bárta nezpochybnil uvedené skutečnosti, jen přichází, nebo chce přijít s jinou interpretací. "Nepopřel, že se půjčováním peněz dopustil porušení zákona," dodal Pospíšil na konto statisíců předaných z VV vyloučeným poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí.

"Případ ABL a její plán je úplný vrchol a představuje ohrožení demokracie a bezpečnost. Tato strana by měla zmizet z politické mapy České republiky," uvedl Dienstbier. Podle něj nejde jen o právě zveřejněné informace v médiích, ale řada indicií existovala i v minulosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Pospíšil však odmítl uplatňovat kolektivní vinu vůči celé straně Věcí veřejných. Dienstbier souhlasí, že všechny strany mají svoje skandály a nejsou v nich jen dobří a zlí, ale u VV je otázkou zda je to ještě běžná politická strana.

Pospíšil si však nemyslí, že by zrušení VV bylo právně průchodné. Věří v pokračování stávající koalice, jen s obměněnou vládou.

"Byla by přinejmenším slušnost požádat po takové velké obměně vlády o vyslovení důvěry v parlamentu," reagoval Dienstbier. Pospíšil si to však nemyslí, když podpora vlády zůstane na stejném půdorysu jako dosud. Odmítl spekulovat, jak se nakonec zachovají Věci veřejné, protože názory i požadavky stran se v uplynulých dnech vyvíjely velmi rychle.

Dinstbier také zdůraznil, že ČSSD bude trvat i na prošetření kauz spojených s ministerstvem životního prostředí a zakázka pro Promopro. "Zametáte tyto kauzy pod koberec," útočil Dienstbier na Pospíšila, podle kterého však v těchto případech probíhá šetření orgánů činných v trestním řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám