Hlavní obsah

Uvězněný bobr v jímce zaměstnal desítky hasičů

Právo, Ivan Blažek
Nýrsko

V náročnou operaci se proměnila záchrana bobra, který spadl do nádrže bývalé čističky odpadních vod v Nýrsku na Klatovsku. Kromě dvojice specialistů z plzeňské Záchranné stanice živočichů na místě zasahovali i tři skupiny hasičů. Zvíře se podařilo vytáhnout v pátek večer, jak dlouho bylo v betonové pasti není jasné.

Článek

„Objevili jej náhodou dělníci,“ řekl Právu Karel Makoň ze zmíněné stanice. Bobr plaval v jímce o rozměrech 15 x 15 metrů. „Bylo v ní 2,5 metru vody, k tomu na dně metr bahna a kalu. S naším čerpadlem bychom tam strávili tři dny,“ podotkl Makoň. Zásah se tedy neobešel bez pomoci hasičů a jejich výkonných agregátů.

„I tak jsme vodu čerpali bezmála čtyři hodiny,“ připomněl Makoň. Jenže i po vypuštění nádrže nebyla situace jednoduchá. „Musel jsem se zdržovat na ostrůvku, který na dně vytvořil naházený odpad. Krok vedle a byl bych v kalu zapadlý po pás. A to se pak nedá chodit, natož chytat bobra,“ konstatoval záchranář.

Zvíře vystresované rachotem čerpadel a oslněné halogeny naštěstí zvolilo azyl na stejném ostrůvku, takže brzy skončilo v podběráku a následně v síti. „Tu však vzápětí prokousalo, do pytle jsme ho tak dostali až na několikátý pokus,“ poznamenal Makoň. Akce skončila happy endem a vypuštěním bobra do vedle tekoucí řeky Úhlavy.

„Byl to mladý kus, pravděpodobně hledal nové útočiště,“ upřesnil Karel Makoň a dodal: „Po pádu do jímky se snažil dostat ven po betonové stěně v rohu, ale měl to vysoko, k horní hraně chyběl nejméně metr.“

Bobři patří mezi vzácná a chráněná zvířata, v Plzeňském kraji se ale dají jejich stopy nalézt stále častěji. Klatovsko patří mezi oblasti, kde jsou relativně hojní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám