Hlavní obsah

John a další véčkaři odejdou z vlády, pokud odstoupí i Kalousek a Vondra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Současní ministři Věcí veřejných jsou připraveni odejít z vlády a vyhovět tak tvrdému požadavku premiéra Petra Nečase (ODS), ovšem s neméně tvrdou podmínkou: odejde také ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09, ministr obrany Alexandr Vondra a ministr zemědělství Ivan Fuksa z ODS.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lídři Věcí veřejných Radek John a Karolína Peake

Článek

Předseda VV a ministr vnitra Radek John uvedl pro Českou televizi, že pokud platí presumpce viny, tak musí podat demisi i zmínění ministři ODS a TOP 09. Ti jsou podle véčkařů spojeni s podivným veřejnými zakázkami v nedávné době, nebo v případě ministra Kalouska éry jeho působení na ministerstvu obrany v 90. letech. Tento závěr jednání poslanců VV předloží na jednání špiček koalice (K9). Nečas požadavek VV odmítl.[celá zpráva]

Usnesení poslaneckého klubu Věcí veřejných
Věci veřejné byly a budou i nadále zodpovědnou stranou hájící zájmy občanů České republiky.
Zdůrazňujeme, že my tuto vládu nerozbíjíme a koaliční smlouvu vypovídat nechceme. Zároveň se nic nemění na našem boji proti korupci, i nadále podporujeme transparentnost a demokratické principy.
Poslanecký klub se dnes usnesl, že pokud pro ministry za VV platí presumpce viny, musí toto pravidlo platit i pro ministry ostatních koaličních stran. Naši další tři ministři jsou připraveni nabídnout své funkce, pokud to napomůže akceschopnosti vlády.
Poslanecký klub je v tomto případě připraven podpořit vládu, ve které nebudou ministři Miroslav Kalousek, Alexandr Vondra a Ivan Fuksa

"TOP 09 je jediná koaliční strana, která není postižena žádným korupčním skandálem a nemá proto žádný důvod k personálním změnám," řekl v reakci na usnesení VV ministr Kalousek. Zároveň v České televizi zdůraznil, že údajné kauzy spojované s ním byly již prošetřeny a jeho jméno očištěno.

VV zvažovaly odchod z koalice

Poslanci Věcí veřejných (VV) se sešli ve 13 hodin ve své centrále v pražské Štefánikově ulici, aby projednali nastalou situaci poté, co její faktický lídr Vít Bárta v pátek podal rezignaci. Véčkaři chtěli především projednat, zda mají rovnou vypovědět koaliční smlouvu, to však zatím zamítli.

Poslanec Michal Babák ovšem předtím uvedl, že pokud koaliční partneři budou trvat na odchodech ministrů VV, pro stranu není ve vládě prostor. Odchod VV z vlády viděl jako pravděpodobné řešení před jednáním poslaneckého klubu strany i John. Ten v noci na sobotu prohlásil, že pokud bude každý člen VV považován za spolupracovníka agentury ABL, jinak to ani nemůže skončit.

Ke stažení Johna a Dobeše vyzval véčkaře v pátek večer Petr Nečas spolu se špičkami TOP 09. [celá zpráva]

Místopředsedkyně Karolína Peake to označila za nepřijatelné a celou situaci za ultimátum. Podle ní John nikdy zaměstnán v agentuře nebyl, ale strana se postaví i za Dobeše.

Kočí a Huml vyzvali VV k podpoře vlády

Kristýna Kočí a Stanislav Huml, poslanci, kteří byli za vypovězení loajality z VV ve čtvrtek vyloučeni, se v sobotu veřejně obrátili na poslance VV. Vyzvali je ke společnému jednání a k podpoře vlády Petra Nečase.

Huml svou výzvu zveřejnil na svém webu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám