Hlavní obsah

Kočí: Kolegové mě vyloučili, aniž by si mě vyslechli

Právo, Oldřich Danda

Nyní už bývalá předsedkyně poslanců Věcí veřejných Kristýna Kočí, kterou ve čtvrtek VV vyloučili z klubu a následně i ze strany, odpovídala na otázky Práva, které se týkaly nynější situace.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kristýna Kočí

Článek

Co uděláte po svém vyloučení z VV, přejdete do jiné strany?

To si teď nedokážu vůbec představit, i když vím, jak těžké to má ve Sněmovně nezařazený poslanec. Vzhledem k vyhrocené situaci bych se nejraději vyspala a promluvila si se svými nejbližšími. Je to pro mě lidsky složitá situace, když mě kolegové ze strany vyloučili kvůli porušení etického kodexu, aniž by si mě vyslechli a aniž bych kodex jakkoli porušila.

Jak to bylo s údajnou půjčkou či úplatkem, který jste měla dostat od Víta Bárty?

Podrobnosti vzhledem k vyšetřování nemohu sdělovat. Ale jasně říkám, že jsem hned ten den, kdy jsem dostala obálku, jsem ji nerozlepenou, aniž bych věděla, kolik tam je peněz, ještě s jedním svědkem odvezla do advokátní kanceláře, kde jsem obálku rozlepila a odevzdala do advokátní úschovy. Sepsali jsme prohlášení a to jsme druhý den nechali potvrdit u notáře.

Proč jste to neohlásila předsedovi Johnovi či Lence Andrýsové, jak vám to nařizuje kodex VV?

Já jsem to podle etického kodexu sdělila výkonnému místopředsedovi Škárkovi tentýž den a Lence Andrýsové jsem to sdělila v sobotu na neformálním setkání u mě v bytě.

Ale Andrýsová říká, že od vás žádné oficiální oznámení korupční nabídky neobdržela.

Já jsem jí to sdělila neoficiálně, poté, co jsem to oznámila Škárkovi. Když se k tomu Andrýsová postavila tak, že si o tom mám ještě s Bártou promluvit a říci mu, že to není zrovna dobrý způsob jednání a že si strana nemůže dovolit žádný průšvih, je to problém paní poslankyně.

Co jste řekla Škárkovi?

Jakým způsobem jsem se k tomu postavila. Dokážu si představit, že stejně jako já se obával jít na policii. Otevřeně říkám, že v situaci, kdy je ministrem vnitra Radek John a Vít Bárta se netají tím, že má vliv na policii, měla jsem obavy to na policii nahlásit. Proto jsem trestní oznámení předala na státní zastupitelství. Pan Škárka mě informoval, že dostal obálku se 170 tisíci.

Mluvila jste s ním v době, kdy se skrýval. Podle Johna jste za ním jela hummerem, se zavázanýma očima a s vyndanou baterkou z mobilu. Proč?

To nebyl hummer. Potkala jsem se s panem Škárkou v noci, poté, kdy se (v pondělí večer) vrátil z Kazachstánu. Vezl mě poslanec Stanislav Huml. Shtěla jsem slyšet od pana Škárky, proč nejdříve něco řekl Respektu a pak hned otočil. Jsem ráda, že se k tomu nakonec postavil čelem, ale myslím si že změnami výpovědí si uškodil a znevěrohodnil se.

Důvod, proč jsem měla vyndané baterky z mobilu, je jednoduchý. Měla jsem konkrétní a odůvodněné podezření, že můj telefon je odposlouchávaný. Což mi bylo potvrzeno. Slyšela jsem, že Škárka, když byl podávat trestné oznámení, byl sledován a monitorován. O to víc se odůvodnily mé obavy.

Kdo vás sleduje a od koho to víte?

Nemám žádné konkrétní důkazy, a proto se vyhýbám konkrétním obviněním. Ale měla jsem pocit, že od té doby, co jsem dostala obálku, jsem sledována. To, že mě sledoval jeden muž, mi může dosvědčit jeden svědek.

Z čeho usuzujete na odposlouchávání telefonu?

Mezi čtyřma očima mi to řekl John.

Proč by vám to říkal? To nedává logiku.

Asi v návalu emoce, řekl mi to v úterý, kdy jsem ho informovala, že mi ministr Bárta předal obálku s půl miliónem.

Proč jste šla ve čtvrtek ráno za premiérem a neřekla jste to nikomu z vedení strany?

Chtěla jsem pana premiéra informovat, že jsem podala trestní oznámení na jednoho z ministrů jeho vlády.

Řešili jste případnou podporu vlády ODS a TOP 09 poslanci VV, kteří nesouhlasí s Bártou?

Hlavně jsem ho chtěla informovat o možné korupci, ale samozřejmě se premiér ptal, jaká je situace v klubu.

Co říkáte na informace, že již před třemi roky Bárta sepsal strategii, v které plánoval získat politickou moc jen proto, aby posílil svou ekonomickou pozici?

Potvrzuje to mé odůvodněné obavy o napojení ABL na Věci veřejné. Skutečnost, že poslanci parlamentní strany jsou zavřeni na jednání v soukromém bytě Víta Bárty a je u toho přítomen ředitel soukromé agentury ABL (Bártův bratr Matěj), je šokující a jsem ráda, že už nejsem členkou Věcí veřejných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám