Hlavní obsah

Novým přednostou transplantační chirurgie IKEM se stal Froněk

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým přednostou kliniky transplantační chirurgie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny byl v pátek jmenován Jiří Froněk. Vystřídá tak Miloše Adamce, který stál v čele kliniky šest let.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Jiří Froněk

Článek

Froňka do funkce uvedl ředitel IKEM Jan Malý s tím, že začátkem roku přesvědčivě zvítězil v konkurzu. Provázela jej ale aféra údajného plagiátorství dizertační práce, kdy její část měl Froněk opsat od mladých lékařů kliniky doktorů Baláže a Matiy.

„Hlavním úkolem nového přednosty bude stabilizovat kliniku provozně, ekonomicky i personálně a vyslat tak jasný uklidňující signál k pacientům i široké veřejnosti,“ prohlásil v pátek ředitel Malý. „Zároveň od jeho nástupu do funkce očekávám větší pokrok při nastartování několik let odkládaného programu transplantace tenkého střeva i důraz na program transplantace ledvin od žijících dárců.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze Miloš Adamec

Adamec odvolání nepodepsal

Adamec podle zjištění Práva zatím své odvolání nepodepsal, protože se chce poradit s právníky. V pátek se mu neudělalo dobře a v poledne odešel domů se léčit. Právo s ním přesto mluvilo.

Na dotaz, zda se cítí poškozen, řekl: „Myslím, že za mne není adekvátní náhrada. Kdyby přišel do čela kliniky někdo, kdo transplantuje všechny orgány jako já, tak bych mlčel. Ale doktor Froněk takový transplantér není.“

Adamec odmítl, že by manažersky selhal, jak mu to dává za vinu vedení IKEM. Nikdy prý nedostal od vedení žádný vytýkací dopis.

Ředitel Malý Právu oznámil, že doktor Froněk, který nyní pracuje ve Velké Británii, do čela kliniky nastoupí za měsíc až dva, až si vyřídí všechny formality spojené s ukončením tamního studijního pobytu. Do té doby povede kliniku přednosta kardiocentra Jan Pirk. Kromě kardiochirurga je také transplantační chirurg.

Plagiátorská aféra

Výběrové řízení na přednostu transplantační chirurgie, do něhož se přihlásil Froněk a Adamec, bylo provázeno plagiátorskou aférou.

Froněk měl údajně opsat část své dizertační práce od zmíněných dvou mladých lékařů IKEM, kteří to několikrát veřejně doložili. Nařčení ale vyvrátila komise Univerzity Palackého v Olomouci, která práci o transplantaci tenkého střeva u potkanů a okolnosti jejího vzniku podrobně studovala.

Z 13 členů ji 12 uznalo za původní. Práci posuzovala i Česká lékařská komora, ale podle jejího posudku mezi oběma pracemi nelze rozlišit, která je původní a která plagiátem.

Na rozhodnutí olomoucké univerzity i ČLK čekal ředitel Malý, aby výběrové řízení mohl uzavřít. V rozhovoru pro Právo tento týden Malý na otázku, zda se neobává, že když přednostou kliniky bude Froněk, odejde většina týmu profesora Adamce včetně něj, řekl:

„Nevěřím, že by naši lékaři odešli. Vážně pochybuji, že by si profesor Adamec něco takového doopravdy přál a že by to podporoval. Je to vynikající lékař a odborník, IKEM jeho znalosti potřebuje, nicméně v konkurzu na manažerskou funkci dopadli jiní kandidáti lépe.“

Podle Malého plagiátorská aféra byla vyvolána uměle, vedla k destabilizaci kliniky i znejistění pacientů. Jmenováním nového přednosty chce situaci zklidnit. Malý věří, že tým transplantačních chirurgů včetně profesora Adamce zůstane.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám