Hlavní obsah

John: Nařčení z úplatků je vykonstruované, Kočí to potvrdila před svědky

Právo, Novinky, Jan Rovenský
Praha

Věci veřejné se po zasedání poslaneckého klubu začaly bránit nařčením, která na ně vznesli poslanec Jaroslav Škárka a poslankyně Kristýna Kočí. Předseda VV Radek John prohlásil, že vyloučeni z klubu byli kvůli tomu, že několik dní u sebe měli peníze, které posléze označili za úplatek, a nenahlásili to policii. Kočí jim prý potvrdila, že půjčku lze mediálně interpretovat jako úplatek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Věci veřejné při rezignaci ministra dopravy Víta Bárty (VV)

Článek

„Pan Škárka dostal půjčku a teprve později z toho vykonstruoval korupční nabídku. Kristýna Kočí se několik dní neobrátila ani na policii, ani na státní zastupitelství. Teprve když z půjčky vykonstruovala úplatek, začala konat. Kristýna se zapletla do svých lží dramaticky,“ uvedl John. John se podle svých slov toto úterý obrátil na Kočí s dotazem, zda dostala 500 tisíc.

„Říkal jsem jí, Kristýno, ty si vezmeš 500 tisíc a nevíš, o co jde? Protože to bylo tak, že chtěla půjčku a dostala 500 tisíc. Říkal jsem: Kristýno, je to normální? A pokud, že to byl úplatek, proč jsi nešla na polici? Jak to, že jsi šla jednat s Bártou na K9, jako by se nic nestalo. Jak to, že jsi neinformovala předsedu strany nebo Lenku Andrýsovou. Ona to neuměla vysvětlit,“ prohlásil John.

Podle Johna se poté Kateřina Klasnová zeptala, zda se chystá puč proti VV, v rámci něhož „Škárka otočí půjčku v úplatek“, a Kočí poté „dorazí vedení VV“. Podle něj Kočí na to odpověděla, „ano, takto by se to mediálně dalo interpretovat“, tvrdil John. Podle něj se tak stalo před několika svědky.

Na otázku, zda je pravdou, že poslankyně Lenka Andrýsová poradila Kočí, aby peníze vrátila, odpověděla čerstvě zvolená šéfka klubu VV Karolína Peake: „Poslankyně Andrýsová byla velmi blízká kamarádka paní Kočí a nyní je v naprostém šoku z chování paní Kočí.“

Klasnová: Nechtěli jsme jednat bez nich

Klasnová pak vysvětlovala okolnosti vyloučení Kočí, Škárky a Humla z VV. Jednání ve smíchovské centrále namísto ve Sněmovně jako obvykle podle ní naplánovali kvůli tomu, že hned po jednání měla začít na Smíchově rokovat i Rada VV. Kočí tvrdila, že na centrálu odjeli, jelikož je celá monitorovaná odposlouchávacími zařízeními. Během jednání se prý snažili všechny tři poslance kontaktovat a vyzvat je, aby na Smíchov dorazili. "Oni však nereagovali," tvrdí Klasnová.

Rezignující ministr dopravy Vít Bárta zatím nechtěl ostatní nahromaděná nařčení rozebírat. Podle něj je na jeho očistu třeba více času a prostoru.

Babák za útokem vidí zájmy dopravních lobby

Poslanec Michal Babák v reakci na to, co se o Bártovi objevilo v médiích, uvedl, že věci je třeba vnímat v kontextu Bártovy historie, kterou musí vysvětlit. „I proto udělal obrovské gesto, když nabídl rezignaci. Protože pana Bártu dobře znám, jsem přesvědčen, že spousta věcí v dokumentech jsou lži a spoustu věcí bude muset hodně vysvětlovat a jsem přesvědčen, že to vysvětlí a vrátí se zpět do funkce,“ řekl na dotaz Práva Babák. Poslanec nadále tvrdí, že jde o dlouhotrvající hru, která chce VV odstranit z politického života a rozbít koalici.

„Někdo chce ovládnout zakázky na ředitelství silnic a dálnic. Jsem přesvědčen, že vítr vane od Plzně a že jde o velkou hru kmotrů a lidí, kteří se podíleli a neustále podílejí na veřejných zakázkách,“ doplnil s tím, že jim Bárta byl nepohodlný.

Babák dále řekl, že i on sám podobně jako Bárta půjčoval přátelům a známým peníze bez písemné smlouvy či bez úroku.

Reklama

Související články

VV vyloučily Kočí z klubu i ze strany

Dosavadní předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí byla vyloučena z klubu a posléze i ze strany. Rada VV to zdůvodnila hrubým porušením...

Výběr článků

Načítám