Hlavní obsah

Schwarzenberg: Bárta je pitomec, řekl něco, co si ostatní jen myslí

Právo, Oldřich Danda
Praha

Místopředseda vlády a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg po návratu z cesty po Jižní Americe komentoval události na české politické scéně. Podle něj je ministr dopravy Vít Bárta pitomec, protože sepsal něco, co si ostatní jen myslí. Na mysli měl Bártovu strategii, jak pomocí vstupu do politiky posílit své ekonomické zájmy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Už jste se po návratu z Jižní Ameriky rozkoukal po domácí politické scéně a co říkáte na situaci ve straně Věci veřejné?

Rozkoukal a nejraději bych se vrátil do Buenos Aires, ale to nemůžu a musím se tu vypořádat s tím co je.

Je dostatečné řešení, že VV vyloučily ze svých řad šéfku poslanců Kristýnu Kočí?

Asi ne. Podle mého to řešení bude ještě trvat, protože tady je naprostý blázinec a ještě nevím, co rozumného se v tom dá ještě udělat.

Může podle vás ministr dopravy Vít Bárta politicky přežít?

Obyčejně lidé s tak kromobyčejnými výkony přežijí. To, co Bárta udělal, je zajímavý výkon, ale něco vám řeknu, ještě v nedávné době bývalí poslanci a zastupitelé různých stran dostali k uspokojení svých materiálních potřeb místa ve správních radách státních, polostátních a městských podniků. To se bralo jako samozřejmost.

Když tady nějaký podnikatel, který tu stranu považuje za svůj podnikatelský projekt, sáhl do vlastní šrajtofle a poslance odměnil, tak je z toho velký skandál. Celý systém je tak postavený, ale teď se na někoho pokřikuje, ale rozdíl je jen v tom, že jedno je ze soukromých peněz a druhé ze státních peněz. Jaký je rozdíl mezi tím, že někomu dám peníze na prkno z vlastní peněženky a nebo, že mu dám zajímavý post, na který má minimální předpoklady? Zamyslete se nad tím.

Ale Vít Bárta již před čtyřmi lety pracoval na strategii, jak získat politickou moc k tomu, aby zesílil své ekonomické zájmy...

Ten pitomec to napsal, ostatní si to myslí.

Dá se s takovým člověkem dál vládnout a dělat nepopulární reformy?

To je vážná věc, kterou musíme vyřešit. Celý systém pozoruhodně sílí a toto je jeho symptom a neměli bychom pokrytecky to všechno svalovat na jednoho, když v tom systému jede mnoho dalších.

Budete chtít, aby Bárta odešel?

Dnes se setkám s premiérem a ten rozhoduje, kdo je člen vlády, nikoli místopředseda vlády. Já mu řeknu svůj názor dříve nežli novinám.

Jakou roli hraje, že potřebujete hlasy VV v Poslanecké sněmovně?

Bude záležet, jestli tady ještě budou a kdo z nich zůstane. To ještě uvidíme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám