Hlavní obsah

Vládní koalice netrpělivě očekává, že VV skoncují s Bártou

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koaliční partneři z ODS a TOP 09 začínají být netrpěliví. Na Věci veřejné nechtějí podle svých slov tlačit a říkat, že by měl Vít Bárta odstoupit, ale mezi řádky je jasné, že bez toho koalice dál fungovat nemůže.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Starostů a nezávislých a předseda jejich klubu společného s TOP 09 Petr Gazdík

Článek

„Jakmile se vyjádří VV, tak budeme žádat koaliční schůzku. Situace musí být řešena v řádu hodin. Nebudu jim ztěžovat situaci, abychom vyzývali k odchodu kohokoli, oni sami musí vyvodit odpovědnost. A pokud ji nevyvodí, tak jim svoje požadavky sdělíme u jednacího stolu,“ řekl Právu šéf poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

Na dotaz, kam by měli zástupci VV odpovědnost vyvést, uvedl: „My jsme enormně citliví na prorůstání ekonomické a politické moci, a proto budeme žádat Bártovo vysvětlení.“ Řekl to v narážce na informace MF Dnes, která přinesla strategii, podle které Bárta plánoval získat politickou moc jen proto, aby posílil své ekonomické zájmy.

Bárta: Není co vysvětlovat

„Ale podle mého není co ani vysvětlovat,“ komentoval to Bárta. Až se VV vyjádří, koaliční lídři by se měli podle Bárty ihned sejít, aby se domluvili, jak dál.

Kvůli chystané koaliční schůzce by měl narychlo přijet i první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek, který je na schůzce ministrů financí v Budapešti.

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát volá po širší rekonstrukci vlády. „Odejít by měli všichni lidé, kteří ohrožují pověst vlády,“ uvedl ráno v ČT Laudát. Podle něj by měl z kabinetu odejít i ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) kvůli kauze předražených zakázek pro firmu Promopro při českém předsednictví EU.

Podle Bendy mohou VV ve vládě zůstat

Místopředseda Senátu a člen grémia ODS Přemysl Sobotka ČTK řekl, že také jeho strana očekává slíbené vysvětlení ze strany Věcí veřejných. „Jde o nutnost, na kterou čekají nejen koaliční partneři, ale i veřejnost,“ uvedl. Připomenul, že ze strany VV zazněl slib, že to bude ještě v pátek, pak se podle něj uvidí.

Poslanec Marek Benda (ODS) dal najevo, že by Bárta měl z vlády odejít. Nejnovější informace označil za „velice vážné“. „Doufám a věřím, že Věci veřejné přijdou s návrhem na řešení včetně personálních otázek v řádu hodin,“ řekl Benda Právu s tím, že nechce vyzývat, kdo všechno by měl odejít z vlády.

Benda přitom věří, že vláda může dál fungovat. „Důvěryhodnost se získává tím, co dokážeme, ne ničím dalším. V tomhle směru se mé názory na koalici nějak zásadně nemění,“ uvedl Benda s tím, že koaliční stranou jsou Věci veřejné a ne pouze Bárta.

Reklama

Výběr článků

Načítám