Hlavní obsah

Bárta byl v březnu třetím nejdůvěryhodnějším ministrem

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před vypuknutím skandálů kolem VV se těšil ministr dopravy Vít Bárta velké důvěře v očích veřejnosti. Mezi členy vlády zaujal třetí místo, přičemž byl důvěryhodnější než premiér Petr Nečas (ODS) a hluboko za sebou nechal i ostatní ministry za VV včetně předsedy Radka Johna. Vyplynulo to z výsledků internetového průzkumu agentury Sanep, který proběhl na sklonku března.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na prvním místě žebříčku důvěryhodnosti se umístil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který má důvěru u téměř poloviny dotázaných. Pospíšilovi věří 48,5 procenta respondentů, tedy o pět procentních bodů více než šéfovi diplomacie Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) se 43,7 procenta hlasů.

Vítu Bártovi vyjádřilo důvěru více než třetina lidí, konkrétně 34,2 procenta. Nedlouho po uzávěrce průzkumu však stránky novin a zpravodajských serverů zaplnily znepokojující informace o uplácení členů VV za mlčení. Skandál vyústil ve vnitrostranické otřesy a nečekaná rozuzlení, která nasvědčují propojení mocensko-ekonomických zájmů v pozadí VV. Lze předpokládat, že Bártova hvězda začne padat, pokud ovšem bude vůbec zařazen do příštího průzkumu důvěryhodnosti členům vlády.

Nečas až pátý

Poměrně výraznou důvěru lidé mají také v ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), kterého podpořilo 29,2 procenta respondentů. Až těsně za ním skončil na pátém místě šéf kabinetu Petr Nečas (ODS) s 28,5 procenta. O čtyři procentní body méně posbíral u veřejnosti ministr vnitra Radek John (VV).

Nejméně důvěryhodným ministrem je šéf resortu obrany Alexandr Vondra (ODS), v nějž deklarovalo důvěru jen 17,7 procenta dotázaných. Jen o málo lépe na tom jsou ministři pro místní rozvoj Kamil Jankovský (18,8) a školství Josef Dobeš (19,3), kteří v kabinetu reprezentují Věci veřejné.

Důvěryhodnost ministrů podle Sanep (v procentech)
Jiří Pospíšil48,5
Karel Schwarzenberg43,7
Vít Bárta34,2
Leoš Heger29,2
Petr Nečas28,5
Radek John24,5
Martin Kocourek24,1
Tomáš Chalupa22,5
Ivan Fuksa21,8
Miroslav Kalousek21,4
Jiří Besser21,2
Jaromír Drábek20,6
Josef Dobeš19,3
Kamil Jankovský18,8
Alexandr Vondra17,7

Reklama

Výběr článků

Načítám