Hlavní obsah

Bárta šel do politiky, aby získal zakázky pro svou firmu, tvrdí dokumenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neoficiální šéf Věcí veřejných Vít Bárta vstoupil do politiky, aby získal ekonomickou moc. Uvedl to deník Mf Dnes, který získal dokumenty, v nichž to sám Bárta přiznává.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta (uprostřed) při večerním brífinku obklopen spolustraníky Kateřinou Klasnovou, Radkem Johnem a Josefem Dobešem

Článek

Bárta v roce 2008 ve své agentuře ABL stanovil koncepci, jakých cílů by měla dosáhnout do roku 2014. "Musíme směřovat k posilování ekonomické a sekundárně politické moci," uvedl tehdy Bárta.

Mezi cíli bylo například ovládnutí radnic Prahy 1 a Prahy 5 v roce 2010 a koalice s ODS na magistrátu v tomtéž roce.

V projevu k manažerům v roce 2008 přiznal, že se vedení firmy chová "jako dosavadní společenské elity", korumpuje a podporuje protekcionismus.

Bárta také na audionahrávce říká, že pokud firma získá velkého klienta, má ho několik dní sledovat a pokusit se infiltrovat do jeho prostředí. "Dokážu si představit, že to uděláme a provedeme tu infiltraci do jeho prostoru," uvedl Bárta.

Politik přitom šel do voleb s heslem, že chce vymýtit klientelismus. Při zvolení tvrdil, že mu o byznys nejde a firmu prodal bratrovi Matějovi.

Vyloučili lidi z vedení strany

Bártova strana se v posledních dnech rozpadá. Ve čtvrtek vyloučila šéfku poslaneckého klubu Kristýnu Kočí, předtím vyloučila svého místopředsedu Jaroslava Škárku. [celá zpráva]

Oba tvrdí, že dostali od Bárty peníze za loajalitu. Škárka prý dostal 170 000, Kočí mluvila o půl miliónu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám