Hlavní obsah

Oslabená ozónová vrstva ohrožuje i lidi v Česku

Právo, per

Ozónová díra nad Českem způsobila, že slunce v těchto dnech pálí jako v červenci či v srpnu. Lidé by s tím měli počítat, a ač je teprve začátek dubna, měli by se chránit ochrannými krémy a nebýt na slunci dlouho.

Foto: Profimedia.cz

Opakované spálení na slunci může vést k rozvoji melanomu

Článek

Rychle totiž může dojít ke spálení pokožky a ke sluneční alergii. V krajním případě může opakované spálení na slunci vést k rozvoji melanomu – nádoru kůže.

„V důsledku úbytku ozónu o 17 procent nad střední Evropou, a tedy i nad územím ČR slunce pálí jako v červenci nebo v srpnu. Lidé by se tedy měli chránit ochrannými prostředky proti UV záření, aby si nespálili na slunci kůži,“ řekla ve čtvrtek Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Informovala, že úbytek ozónové vrstvy se ještě bude zhoršovat. „Nejméně týden dopředu mohu říci, že úbytek ozónové vrstvy bude zhruba stejný, jako je nyní, ale v dalších dnech, kdy bude jasno a slunečno, úbytek bude ještě vyšší. Teď je UV index mezi 6 až 7 a měl by být mezi 4 až 5,“ uvedla meteoroložka.

Příčinou toho, proč došlo k úbytku ozónu nad střední Evropou, je úbytek ozónové vrstvy nad Antarktidou. Podle odborníků rozpad ozónové vrstvy zapříčinily látky v atmosféře, které odstraňují ozón, a přispěly k tomu také nízké teploty ve stratosféře. Ta je totiž důležitou vrstvou zemské atmosféry, protože obsahuje ozón.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám