Hlavní obsah

Ministerstva po VV by si mohly rozebrat ODS a TOP 09

Právo, dan, luk

Po čtvrtku je vysoce pravděpodobné, že Nečasova vláda v současném složení nemůže dlouho vydržet. V kabinetu totiž zasedají za VV výhradně spojenci Víta Bárty, a pokud se ODS a TOP 09 dohodnou s alespoň sedmi poslanci Věcí veřejných, čtveřice dosavadních ministrů nejspíš bude muset skončit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) by se podle některých spekulací mohl vrátit do vlády.

Článek

Ve vládě za véčka sedí Radek John (vnitro), Vít Bárta (doprava), Kamil Jankovský (místní rozvoj) a Josef Dobeš (školství).

Jak v ODS, tak v TOP 09 je řada adeptů na ministry. Premiér má přitom podle ústavy právo navrhovat odvolání kteréhokoli člena vlády – k zásadní rekonstrukci by tedy mohlo dojít bez toho, aby vláda musela žádat o důvěru Sněmovnu.

ODS by nejspíš využila možnosti získat ministerstvo vnitra, navíc když TOP 09 na tento resort nemá vyhraněného adepta. Nabízelo by se například jméno Jaroslava Salivara, který je na vnitru prvním náměstkem. Do resortu jej přivedl už bývalý šéf ministerstva Ivan Langer, kterého loni voliči vykroužkovali na olomoucké kandidátce do Sněmovny.

Langer se však z vysoké politiky nestáhl. Už dlouho radí premiéru Petru Nečasovi a nyní působí ve stranické odborné komisi pro otázky bezpečnosti. Další možností by byli například místopředsedové sněmovního bezpečnostního výboru Jan Vidím a Jana Černochová.

Vrátit by se mohl Drobil

Nečas nedávno dal najevo, že by měl mít možnost návratu do vlády exministr životního prostředí a místopředseda strany Pavel Drobil. Zamířit by mohl na místní rozvoj či dopravu.

Na současný Bártův resort by se mohl vrátit současný poslanec a šéf středočeské ODS Petr Bendl. Problematikou dopravy se v odborné komisi občanských demokratů zabývá například místopředseda poslanců Zbyněk Stanjura, který kritizuje Bártovu koncepci.

Pokud jde o školství, bývalým dlouholetým stínovým ministrem a někdejším adeptem na řízení tohoto úřadu byl poslanec Walter Bartoš.

Ke kompletní rekonstrukci kabinetu vyzval první místopředseda soc. dem. Michal Hašek. „To jsou opravdu čiré spekulace. Nevidím důvod k tomu, proč by například naši ministři měli odcházet,“ reagoval předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Smysl by podle něj vláda ztratila jen v případě, že by rezignovala na reformy.

Školství by mohla chtít TOP 09

TOP 09 by mohla mít zájem o resort školství. Nejžhavější kandidátkou by byla třeba poslankyně a děkanka podnikatelské fakulty na brněnském VUT Anna Putnová, případně bývalý náměstek ministra školství Jan Vitula.

Také na posty šéfů ministerstva dopravy a místního rozvoje má TOP 09 své adepty. Vzhledem k partnerství TOP 09 se Starosty lze předpokládat, že by mohl např. v čele ministerstva místního rozvoje zasednout poslanec a člen hnutí Starostů a nezávislých Stanislav Polčák. Na stejném místě by mohla stanout i místopředsedkyně rozpočtového výboru Sněmovny a bývalá starostka Černošic Helena Langšádlová.

O dopravu se zajímají a mohli by i tento resort řídit poslanci TOP 09 František Laudát či jeho kolega Pavol Lukša. V případě, že by projevil zájem, mohl by za TOP 09 zasednout ve vládě i šéf poslanecké frakce a předseda hnutí Starostů a nezávislých Petr Gazdík, ten ale o místo v kabinetu zatím nestál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám