Hlavní obsah

Izraelský premiér poprvé navštívil Českou republiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Českou republiku poprvé v dějinách navštívil izraelský premiér. Benjamin Netanjahu při čtvrtečním setkání s českým ministerským předsedou Petrem Nečasem jednal především o spolupráci obou zemí v oblasti výzkumu a vývoje. Hovořili také o ekonomice či kooperaci armád a obranného průmyslu.

Foto: Roman Vondrouš , ČTK

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu s ministerským předsedou ČR Petrem Nečasem

Článek

Netanjahu oznámil, že obě země uspořádají setkání ministrů, aby programy spolupráce dostaly jasný plán a bylo jasné, kdo za ně odpovídá.

Na ČR Netanjahu cení především "ochotu stát na straně pravdy", když jsou útoky na Izrael založeny na lžích. "Je to otázka morálky, správnosti, úcty a důstojnosti. Můžete být příkladem mnoha jiným světovým demokraciím," řekl Nečasovi. V té souvislosti znovu odmítl zprávu jihoafrického soudce Richarda Goldstonea o bojích v pásmu Gazy. Označil ji za "od počátku velmi nevyváženou a neobjektivní a v mnoha aspektech zavádějící".

Nečas připomněl rozhovory s Palestinci

Česko je v Evropské unii na straně nejbližších spojenců Izraele a čeští politici připouštějí, že v rámci sedmadvacítky se postoje Prahy někdy odlišují. Česká diplomacie se obecně staví za klidné řešení blízkovýchodního konfliktu a podporuje například také rozvojové projekty na palestinském území.

Nečas ve čtvrtek podotkl, že strategické partnerství EU s Izraelem nesmí být podmiňováno pokrokem v izraelsko-palestinských rozhovorech. Připomněl také, že ČR má diplomatické vztahy a vede intenzivní dialog s arabskými zeměmi.

"Jsme také toho názoru, že vybočení z perspektivy ve vztahu k palestinskému státu by dalo jisté dynamice i arabsko-izraelským vztahům. Ale rozumíme postavení Izraele v regionu," řekl Nečas. Mnohé arabské země nyní prochází bouřlivým politickým vývojem.

Netanjahuova návštěva je historická, je prvním izraelským ministerským předsedou v Praze od vzniku židovského státu. Premiér se v ČR zdrží do pátku, kdy ho na Pražském hradě přijme prezident Václav Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám