Hlavní obsah

Hašek připomněl Topolánkova slova o VV jako mafiánském projektu ODS

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valtice

Místopředseda ČSSD Michal Hašek považuje vládní krizi za neudržitelnou. Ve čtvrtek vyzval premiéra Nečase, aby buď pozměnil část své vlády, nebo podal demisi. Hašek připomněl výrok bývalého šéfa ODS a expremiéra Mirka Topolánka, že Věci veřejné jsou "mafiánským projektem ODS".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD)

Článek

“Vládní krize akceleruje den ode dne. Připomenu, že 8. března 2010 tehdejší předseda ODS Mirek Topolánek v Praze na fóru americké obchodní komory nezvykle otevřeně veřejně řekl: 'Věci veřejné jsou mafiánský projekt ODS'," uvedl Hašek.

"Tehdy byl tento výrok premiéra Topolánka bagatelizován. Ovšem události posledních dnů a hodin ukazují, že Věci veřejné ztrácejí legitimitu politické strany. Bohužel to, co zjišťuje česká veřejnost a také my jako opozice v posledních hodinách, ukazuje, že Věci veřejné byly pouze marketingovým projektem,” řekl Hašek.

Znovu hrozí přeběhlíci

Ten je přesvědčen, že odchod jednotlivých členů vlády za stranu Věci veřejné už by nebyl dostatečným řešením. Tím je pouze kompletní rekonstrukce kabinetu, kterou by měl provést premiér Nečas.

“Jinak jeho teze o reformním úsilí vlády bude nezvratně nalomena. Samozřejmě sociální demokracie jako opoziční strana bedlivě sleduje politický vývoj ve straně Věci veřejné. My se obáváme, že se tady opakuje scénář z podzimu roku 2006, to znamená scénář, který může znamenat, že se tady objeví znovu političtí přeběhlíci, tentokrát v přímém přenosu, tentokrát s vážnými korupčními podezřeními,” dodal jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD.

Klíčové reformy, jako je reforma důchodového systému, reforma sociálního systému nebo reforma veřejných financí by za stávající situace byly založeny na hlasech jednotlivých lidí, kteří již nebudou reprezentovat politickou stranu. Nemají tedy dostatečný mandát k tomu, aby jejich hlasy rozhodly o zásadních reformách.

“Pan premiér Nečas má několik možností, buď si uvědomí tento fakt, a skutečně razantně přistoupí k jednání v rámci stávající koalice a jasně sdělí, co bude do budoucna s účastí strany Věci veřejné v české vládě, respektive požádá znovu o důvěru Poslaneckou sněmovnu, protože podle mého názoru současná koalice důvěru veřejnosti ztratila. Druhým řešením je, potom demise premiéra Nečase i celé vlády," dodal Hašek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám