Hlavní obsah

Navatyp zaplatil ABL za audit pět miliónů, ohradil se Matěj Bárta

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Šéfové společností ABL a Prominecon (dříve Navatyp) Matěj Bárta a Petr Minár ve čtvrtek odmítli tvrzení, že by se skrze společnou smlouvu podíleli na financování Věcí veřejných.

Foto: Milan Malíček, Právo

Současný ředitel ABL Matěj Bárta na tiskové konferenci

Článek

Údaje, které ve čtvrtek zveřejnila Mladá fronta Dnes, označil Bárta za nepřesné a neodpovídající realitě. Společnost ABL tehdy řídil nynější ministr dopravy Vít Bárta (VV). Podle listu zařizoval smlouvu ekonom VV Radim Vysloužil.

Matěj Bárta uvedl, že skutečné plnění za audit bylo ve výši pět miliónů nikoliv 8,8 jak bylo uvedeno v článku. Audit podle Bárty trval od května do prosince, nikoliv pouze několik týdnů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel společnosti Prominecon Petr Kuchár a šéf ABL Matěj Bárta

"Odmítám nařčení, že by předmět smlouvy byl plněn jen formálně," řekl Bárta, jehož slova potvrdil i Kuchár, který ukázal i šanon s výsledky auditu. "Nemícháme se do politiky," dodal Kuchár. Audit byl podle něj dělán kvůli vstupu strategického zahraničního partnera.

Vysloužil: šlo o běžnou náplň mé práce

Na kauzu reagoval i Vysloužil, který se ohradil proti spojování svého působení ve společnosti Tri Services, kde působil před vstupem do politiky. "Pro Věci veřejné jsem pracoval jako ekonomický expert, a protože jsem členem i voličem této strany, tak považuji naopak za přirozené, že tuto práci jsem vykonával bez nároku na mzdu," uvedl poslanec.

"Jedním z klientů společnosti Tri Services je i společnost ABL. Jedním z mých úkolů v rámci mé práce v Tri Services byla i administrace smluvního vztahu ABL ve vztahu k jejímu klientovi, společnosti Prominecon. Jednalo se o běžnou pracovní záležitost, kterou jsem řešil jako řadu jiných," uvedl Vysloužil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám