Hlavní obsah

Škárka tvrdí, že měl Bártovi prosazovat zájmy na Plzeňsku

Novinky, jas
Aktualizováno

Poslanec Jaroslav Škárka ve čtvrtek osvětlil, za co mu měl ministr dopravy Vít Bárta (VV) dávat peníze. Škárka ve vysílání České televize uvedl, že za peníze měl prosazovat Bártovy zájmy v Plzeňském kraji. Jednalo se prý zejména o spolupráci s bývalým plzeňským primátorem Pavlem Rödlem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý výkonný místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka

Článek

O tom, že celá záležitost by mohla být v režii "plzeňských kmotrů z ODS" hovořil již na začátku celé kauzy poslanec VV Michal Babák. [celá zpráva]

„Nejde o hru jednoho člověka, ale více lidí. Směřuje nám to na Plzeň a místní kmotry z ODS, kteří by chtěli ovlivňovat poslance v našem klubu a které by se hodilo rozvrátit VV. Je to v souvislosti s činností Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na Plzeňsku. Pan Škárka by v tuto chvíli mohl být řízen kmotry z ODS,“ řekl Babák počátkem týdne Právu.

„Faktorů je více a nerad bych je zveřejňoval. Má to však souvislost s plzeňským ŘSD, kde měl působit pan Rödl a nějakým způsobem se nám ho tam nepodařilo právě z těchto důvodů prosadit,“ dodal.

Bárta si prý schůzky nahrává

Škárka ve čtvrtek rovněž uvedl, že světlo do případu by mohla vnést nahrávka celé schůzky, která se měla odehrát v kanceláři ministra Bárty. Škárka naznačil, že Bárta si schůzky monitoruje.

Škárka opětovně odmítl, že by se ze strany Bárty jednalo o půjčku. Pokud by mu policie peníze vrátila, nehodlá je Bártovi vracet, ale věnoval by je na dobročinné účely. "Přišlo by mi to nefér," dodal poslanec.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vít Bárta (VV)

Škárka nicméně připomněl, že souhlasil s tím, aby policie peníze v rámci vyšetřování mohla analyzovat a případně znehodnotit.

Kauza Škárka

Kauza Jaroslava Škárky odstartovala v neděli, kdy týdeník Respekt zveřejnil nahrávku, na které se Škárka rozpovídal o podplácení některých poslanců VV za mlčenlivost ohledně financování strany a loajalitu. V domnění, že nemluví na mikrofon, uvedl také, že sám obnosy ve výši poslaneckého příjmu dostával.

Škárkovi údajně nosili peníze v obálce poslanci Michal Babák a Radim Vysloužil. Respekt to napsal ve svém pondělním vydání. Škárka podle listu také tvrdí, že stejně jako s ním bylo o penězích jednáno i s některými dalšími poslanci včetně předsedy strany Radka Johna. Bárta, John i Babák se proti Škárkovým tvrzením ohradili.

Po zveřejnění záznamu Škárka prohlásil, že o tajném nahrávání věděl a z novinářky si chtěl vystřelit, a proto ji mystifikoval.

Nicméně ministr vnitra John v pondělí podal kvůli Škárkovým výrokům trestní oznámení s tím, že se celá věc musí vyšetřit. V úterý Škárka přišel s prohlášením, že peníze skutečně dostával, každý měsíc po 55 tisících a před týdnem prý obdržel u Bárty v bytě 170 tisíc. Stěžoval si také na to, že je sledován, do auta mu prý někdo nainstaloval monitorovací zařízení a přes den jej pronásledovala dvě auta.

Ještě v úterý poslanecký klub VV Škárku bez jeho přítomnosti vyloučil. Klubu se zřejmě nelíbilo, že chtěl Škárka anonymně šířit informace o podplácení a nařčení čelních představitelů strany. Babák vyjádřil podezření, že Škárkova domovská plzeňská organizace by mohla být napojena na kmotry z ODS.

Ve středu Škárka upřesňoval, že 55tisícové sumy přijímal jako satisfakci za výkon místopředsedy. Jako úplatek prý vnímal až 170 tisíc korun od Bárty. Trval také na tom, že peníze mu předával Babák a Vysloužil. Svá prohlášení prý popíral proto, že si myslel, že zveřejnění nahrávky bylo pod taktovkou Bárty ve spolupráci s Respektem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám